3 essentiële tips om de kans op financiële rompslomp na scheiding zo klein mogelijk te maken

Waar moet je op letten bij je keuze voor een scheidingsprofessional?

Neem nou Peter en Henriette. Tien jaar geleden in gemeenschap van goederen getrouwd en na veel wikken en wegen hebben ze besloten om te scheiden. De scheiding is op zichzelf is al zwaar genoeg en het laatste dat ze willen is er veel geld aan uitgeven. Zo ingewikkeld kan het allemaal toch niet zijn? Het enige dat geregeld moet worden is toch de verdeling van het huis, de bank- en spaarrekeningen en de lijfrentepolissen? Vanwege de kosten besluiten Peter en Henriette een online scheidingsbureau in te schakelen om alles voor hen te regelen. Ze moeten alleen online een aantal vragen beantwoorden en klaar is kees. Peter zit met de hele situatie in zijn maag en voelt zich schuldig. Hij is toch degene die begonnen is over een scheiding? Met hem komt het allemaal wel goed, hij heeft een goede baan, maar Henriette is er een poos uit geweest en heeft sinds kort een parttimebaan met niet al te goede vooruitzichten. In onderling overleg beslissen Peter en Henriette dat Henriette een groter deel in de verdeling krijgt: zij mag het hele huis met een grote overwaarde houden en de spaarrekeningen. Daarnaast wordt er nog een partneralimentatie afgesproken. Als alles geregeld is, wordt het convenant ingediend. Snel en goedkoop; maar was dit wel zo verstandig?

 

Goedkoop is duurkoop…

Begin 2017 krijgen zowel Peter als Henriette een blauwe envelop op de mat. Ze moeten aangifte doen. Dat is toch tegenwoordig ook eenvoudig nu de Belastingdienst alles al voor je invult? Dat kunnen ze best zelf doen! Enkele maanden later ontvangt Henriette bericht: de Belastingdienst is van mening dat er bij het verdelen van de huwelijksgemeenschap sprake is van een schenking van Peter aan haar. De gemeenschap is scheef verdeeld, terwijl die bij helfte gedeeld had moeten worden. Henriette ontvangt een flinke schenkingsaanslag van enkele duizenden euro’s. Hoe moet ze dit nu betalen? Had niemand haar hierop kunnen wijzen?! Als ze dit had geweten had ze Peter een voorstel gedaan om de verdeling anders vorm te geven, want nu is ze duizenden euro’s armer en bij Peter kan ze niet langer aankloppen…

 

Scheiden is niet niks, daar komt veel bij kijken. Zowel op het juridische, fiscale als emotionele vlak. Als je je niet goed laat informeren door een gespecialiseerde scheidingsprofessional word je daar uiteindelijk zelf de dupe van. In dit geval is goedkoop vaak duurkoop. Maar hoe regel je alles wel op een goede manier, zonder een vermogen aan je scheiding kwijt te zijn?

 

3 TIPS

We geven je 3 tips om de kans zo klein mogelijk te maken op gevolgen van je scheiding waar je na zo’n zware periode echt niet op zit te wachten!

 

  1. Doe je research!
    Er zijn tegenwoordig zoveel professionals die je kunnen helpen bij het regelen van je scheiding, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Logisch! Maar wees kritisch, bij een scheiding kunnen zowel juridische, fiscale als emotionele zaken een rol spelen. Professionals die niet sterk onderlegd zijn op alle 3 de vlakken zullen vaak niet voor het beste resultaat zorgen. Zoals gezegd is goedkoop in deze vaak duurkoop!

 

  1. Laat je goed informeren, maar wees ook zelf bij de les
    Een gespecialiseerde mediator kan jullie informeren over alle te regelen zaken. Het verkleinen van de kans op een schenkingsaanslag bij een scheve verdeling dient besproken te worden. Er zijn meerdere mogelijkheden, maar zorg er wel voor dat je open staat voor deze opties. Het kan zijn dat je een bepaald beeld in je hoofd hebt hoe je alles wilt regelen, maar soms is dit gewoon niet haalbaar en zal dit ongewenste gevolgen met zich meebrengen. Stel je proactief op om tot een regeling te komen waar jullie beiden mee verder kunnen. Schakel bij twijfel eveneens een gespecialiseerde fiscalist in.

 

  1. Laat je aangifte (in ieder geval) in het jaar van echtscheiding doen door een gespecialiseerde accountant
    Uit onderzoek is gebleken dat in 70% van de aangiften van scheidende partners in het jaar van echtscheiding fouten zitten die grote consequenties kunnen hebben. Het loont om, zeker in het jaar van echtscheiding, je aangifte te laten doen door iemand die veel ervaring heeft met aangiftes voor scheidende partners. Meestal kost dit enkele tientjes en het kan je heel veel problemen schelen!

 

Hoe wil jij je scheiding regelen? Op dit moment je kop in het zand steken en wel zien waar het schip strand? Of hulp in te schakelen, door te kiezen voor een goede gespecialiseerde mediator en/of advocaat, die je kan helpen bij het in goede banen leiden van de gevolgen van je echtscheiding? Iemand waarin je het vertrouwen hebt dat je belangen deskundig behartigd worden. Iemand die met je meedenkt en zich niet alleen focust op het afronden van de scheiding maar ook de periode daarna. Zo kan je je leven sneller oppakken en je focussen op de toekomst!

 

Van Arkel Familierecht biedt nu een Doe-het-zelf traject aan waarin mensen zelf veel werkzaamheden verrichten om de gevolgen van hun scheiding te regelen, maar waarin alles wel gecheckt wordt door een geregistreerd financieel echtscheidingsadviseur (RFEA) en een vFAS-advocaat.

 

[pexcirclecta pex_attr_small_title=”Wil je meer weten over het Doe-het-zelf traject?” pex_attr_title=”” pex_attr_button_text=”Contact opnemen” pex_attr_button_link=”/contact” pex_attr_button_link_open=”same” pex_attr_button_color=”ae3537″][/pexcirclecta]