4 belangrijke aandachtspunten bij het onverdeeld laten van de woning bij scheiding

Waar moet je goed op letten?

Nick en Mariska zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Ze hebben hun huis 10 jaar geleden gekocht met een maximale hypotheek. Volgens alle adviseurs zou de huizenmarkt gaan aantrekken en zouden ze de woning te zijner tijd met een grote overwaarde kunnen verkopen. Helaas loopt alles anders.

Nick en Mariska groeien uit elkaar en Nick ontmoet een nieuwe liefde waarmee hij graag naar de andere kant van Nederland wil verhuizen. Mariska wil graag in de woning blijven wonen, omdat zowel haar werk als familie zich in deze regio bevinden. Helaas krijgt ze de financiering niet rond. Daar komt nog bij dat de waarde van de woning ontzettend gedaald is en dat het huis nu onder water staat. De bank wil om die reden dan ook niet meewerken aan verkoop van de woning. Maar hoe moeten ze nu verder?? Ze zijn ten einde raad… Ze willen beiden verder met hun leven. Kunnen ze nu niet scheiden omdat ze samen de woning moeten aanhouden?

Er komt veel kijken bij een scheiding en er moeten veel dingen geregeld worden. Het klopt dat als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, je alles bij helfte moet delen. Maar….. je kan er inderdaad voor kiezen om de woning tijdelijk onverdeeld te laten. Dit mag in beginsel voor een periode van maximaal 5 jaar. De scheiding heeft dan gewoon doorgang, maar de woning blijft van jullie beiden totdat een van jullie de hypotheek rond krijgt of de woning toch verkocht kan worden. Hierbij moet je je echter wel bewust zijn van een aantal punten:

We geven je 4 aandachtspunten om het onverdeeld laten van de woning na scheiding in goede banen te leiden!

  1. Door het onverdeeld laten van de echtelijke woning zal de daaraan verbonden hypothecaire lening ook onverdeeld blijven. Dit betekent dat jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk blijven tegenover de hypotheekverstrekker. Dus ook als jullie onderling zouden afspreken dat een van jullie de hypotheeklasten voldoet, zal de bank de ander kunnen aanspreken op betaling van de hypotheeklasten als de eerstgenoemde persoon dit (in strijd met de onderlinge afspraken) zou nalaten. De bank hoeft zich van de onderlinge afspraken tussen jullie dus niks aan te trekken. Daarbij komt ook dat het nagenoeg onmogelijk is om een ander huis kopen, doordat de hypotheek nog op beider namen staat.
  2. Twee jaar na het verbreken van de duurzame samenleving kunnen jullie geen beroep meer doen op de zogenoemde scheidingsregeling. Jullie hebben vanaf dat moment geen recht meer op volledige hypotheekrenteaftrek. Het is sowieso verstandig om een maximale termijn van onverdeeldheid af te spreken, maar met het oog op het voorgaande is het wellicht slim om een periode van maximaal twee jaar overeen te komen.
  3. Maak afspraken over de details van deze regeling. Spreek af wie de hypotheek, de verzekeringen en de gemeentelijke belastingen betaalt, maar ook wie verantwoordelijk is voor het onderhoud. Om de hypotheekrente nog voor 2 jaar volledig af te kunnen trekken, dienen jullie beiden de helft van de hypotheekrente te betalen. Als jullie overeenkomen dat een van jullie de volledige lasten draagt, is het alsnog aan te raden om beiden de helft van de hypotheekrente te betalen en dat de persoon die in de woning blijft wonen dan een gebruiksvergoeding ter grootte van de hypotheekrente aan de ander overmaakt.
  4. Daarnaast zal er ook een plan B overeengekomen dienen te worden, voor de situatie dat een van jullie de hypotheek toch niet rond krijgt binnen de overeengekomen termijn en/of de woning verkocht moet worden. Hoe zal dan bijvoorbeeld de waardebepaling van de woning plaatsvinden en hoe gaan jullie om met een eventuele onder- of overwaarde? Het is het verstandig om hier al over na te denken.

Het is dus zeker mogelijk om te scheiden en de woning nog samen aan te houden. Er komt echter wel wat bij kijken om alles, met name ook op het fiscale vlak, in goede banen te leiden. Laat je dus informeren door een gespecialiseerde professional. Iemand die met je meedenkt en zich niet alleen focust op het afronden van de scheiding maar ook de periode daarna en alles wat daarbij komt kijken. Zo kan je je eerder richten op de toekomst.

Van Arkel Familierecht biedt diverse methoden aan om te scheiden. Neem nu contact met ons op om een afspraak inplannen om te kijken welke manier van scheiden bij jullie past.