Het belang van een goede scheidingsmelding

Als voor (één van) u beiden duidelijk is geworden dat het zo niet langer gaat en er geen mogelijkheid meer is om de relatie te repareren, is het van groot belang om samen over de reden en achtergrond van de scheidingswens te praten. De scheidingsmelding is namelijk een essentieel onderdeel van het verwerkingsproces.

 

Geef elkaar de ruimte voor emoties en tijd om de situatie te laten bezinken, ook in de dagen en weken na het gesprek en breng hiervoor geduld op. Als u met elkaar een goed gesprek heeft gehad over de reden waarom u wenst te scheiden, kan dit de acceptatie van de aanstaande echtscheiding ten goede komen.

 

Ook indien er al vaker twijfels zijn geuit over de relatie en er al eerder over een scheiding is gesproken, is de definitieve scheidingsmelding van groot belang. U zou kunnen denken dat uw redenen voor de echtscheiding voor de ander al duidelijk zijn, omdat er al vaker over dit onderwerp gesproken is. Maar juist in deze situatie kan uw partner de hoop hebben dat het ook deze keer wel weer goed zal komen. Dit gesprek kan ook onder begeleiding van een mediator plaatsvinden.

 

Kortom: een goede scheidingsmelding kan leiden tot aanvaarding van de scheiding en onnodig afgeleide conflicten kunnen daarmee vermeden worden.