,

Tips voor ondernemers die gaan scheiden of trouwen – in tijden van Corona 5/12

Beslissing om te scheiden genomen – hoe dan?

Gisteren belde Carla naar mijn kantoor. Ze wilde een afspraak maken om te bespreken hoe ze haar scheiding moest gaan aanpakken. Vandaag zat ze tegenover mij en al snel barstte ze in tranen uit. Ze had geen idee wat er allemaal op haar af zou komen. Zou één van beiden in het huis kunnen blijven wonen? Als zij de hypotheek niet zou kunnen opbrengen, moest zij er dan meteen uit? En hoe zat het dan met de kinderen? En haar onderneming? En hoe met de inkomsten?

Regelmatig word ik gebeld door mensen die de knoop net doorgehakt hebben. Ze gaan uit elkaar. Vervolgens zien ze een enorme berg voor zich van allerlei zaken die geregeld moeten worden en waarvoor ze zelf niet zo makkelijk een oplossing zien. Of ze weten niet waar ze moeten beginnen. Ga er maar aan staan. Allerlei emoties die door je lichaam gieren, stress en zorgen. Wat is nou zinvol en nuttig om in het begin te doen? Hoe krijg je weer overzicht?

Als je met elkaar de conclusie hebt getrokken dat de relatie niet meer te redden valt, is het goed om vast te stellen op welke manier je de scheiding wilt gaan regelen. Dat kan namelijk op verschillende manieren:

·        Aan de keukentafel

·        Met een mediator

·        In een overlegscheiding met een team van deskundigen

·        Onderhandelingen tussen de echtgenoten en hun advocaten

·        Via de rechtbank.

De manier waarop een scheiding geregeld wordt, heeft veel impact op hoe deze periode wordt ervaren. Niet alleen door de echtgenoten zelf maar ook door de kinderen, de familie en vrienden.

Ook zit er veel verschil in de kosten die verbonden zijn aan de verschillende manieren. Dat geldt ook voor de snelheid en de effectiviteit. Ook hier blijkt goedkoop vaak duurkoop. Het belangrijkste is dat je kiest voor een manier die bij jullie past en die nodig is. Als er sprake is van veel vermogen, een onderneming of huwelijkse voorwaarden waarover onduidelijkheid/verschil van mening is, is het handig om juridische en financiële deskundigen erbij te betrekken.

Verloopt de communicatie moeilijk? Dan is het verstandig om een mediator/coach erbij te betrekken.

Is er veel verschil in emotie of kennis tussen jullie? Is er een dominante partij en is de ander bang om ondergesneeuwd te raken? Of een combinatie van de hierboven genoemde factoren? Dan is een overlegscheiding (collaborative divorce) vaak de aangewezen weg.

Een echtscheiding regelen via de rechtbank is wat mij betreft de laatste keuze. Je geeft de regie uit handen, het duurt lang (zeker post-Corona), het kan de onderlinge verstandhouding ernstig vertroebelen en het is een kostbare manier. Soms is er echter geen andere keuze. Om een scheiding op een goede manier te regelen zijn immers twee partijen nodig die zich daarvoor willen inzetten.

Do:

·     Bespreek met elkaar wat je denkt nodig te hebben om goed door het scheidingstraject te komen.

·     Vraag jezelf af of jullie gelijkwaardig zijn qua emoties, dominantie en kennis.

–     Vraag jezelf af of je behoefte hebt aan begeleiding en ondersteuning en op welk vlak.

–     Stel de belangen van de kinderen centraal.

Don’t:

·        Aannemen dat de ander er hetzelfde inzit als jij.

·        Aannemen dat advocaten per definitie strijd betekent. (Integendeel vaak kunnen ze juist de zaken in goede banen leiden)

·        De ander beschuldigen, verwijten maken of proberen te straffen voor gedrag dat je afkeurt.

Heeft dit blog je aan het denken gezet? Wil je een oriënterend gesprek met me aanvragen? Bel 010 – 820 98 69 of 078 – 620 87 34 of mail naar info@vafam.nl.

Dit blog is er één uit een serie, hier vind je de link naar het vorige blog.

————————————————————————————————————————————————–

Over de auteur:

Wampie van Arkel is een ervaren (overlegscheidings)advocaat, mediator en ondernemer.

Haar praktijk Van Arkel Familierecht heeft een vestiging in Rotterdam en in Hendrik-Ido-Ambacht.

Momenteel is zij voorzitter van de Vereniging van Collaborative Professionals; de multidisciplinaire vereniging van advocaten, financieel deskundigen psychologen en pedagogen. In teamverband brengen zij complexe scheidingen tot een duurzame regeling zonder naar de rechter te gaan.

Wampie van Arkel is ervaringsdeskundige.

Zij is in de vorige crisistijd (2009) gescheiden en heeft daar de nodige uitdagingen bij ervaren, zowel als mens als als ondernemer. Bij deze scheiding zat ook haar/hun bedrijf als het ware ‘aan tafel’. In 2012 is zij opnieuw getrouwd met iemand die ook in de crisistijd was gescheiden. Dat gaf een gevoel van herkenning, maar het zorgde ook voor diverse hobbels bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. Bij die besprekingen schoven opnieuw twee bedrijven aan bij de onderhandeltafel.

Deze ervaringen en alles wat ze daarvan heb geleerd heeft, heeft zij verwerkt in deze blogserie.