| Uw partner in relatiekwesties.
Cliëntenportaal | 078 - 620 87 34

Wat houden de nieuwe regels van de Wet herziening partneralimentatie in?

Op 1 januari 2020 zal de Wet herziening partneralimentatie in werking treden.

 

Wat houden de nieuwe regels in?

De nieuwe hoofdregel zal zijn dat de duur van de partneralimentatie voortaan gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. De overwegingen daarbij zijn, dat:

  • 5 jaar genoeg zou zijn voor de voorbereiding om terug te keren naar werk of voor uitbreiding van bestaand werk;
  • je bijvoorbeeld in 5 jaar tijd een complete (universitaire) opleiding zou kunnen volgen;
  • een termijn van 5 jaar veel zal meer stimuleren tot economische zelfstandigheid dan 12 jaar;
  • een termijn van 5 jaar als meer aanvaardbaar wordt beschouwd en daardoor tot minder procedures aanleiding zal geven.
Lees verder

Indexeringspercentage 2020

Let er goed op dat je zelf de indexering toepast op de alimentatiebijdrage, want als je dit niet doet…

 

Zijn jullie in een convenant of bij de rechter een kinder- en/of partneralimentatie overeengekomen? In principe is het zo dat dit bedrag jaarlijks mee moet groeien met de inflatie. Hierbij doet het er niet toe of je eigen inkomen of dat van je ex-partner ook mee groeit. Kinderalimentatie moet altijd geïndexeerd worden, maar voor eventuele partneralimentatie kunnen jullie in het convenant ook overeengekomen zijn dat jullie dit uitsluiten. Ga dit dus altijd even na!

 

Ieder jaar stelt de Staatssecretaris het indexeringspercentage vast. Voor 2020 is dat 2,5%. Je kunt het nieuwe alimentatiebedrag berekenen door het huidige bedrag te verhogen met 2,5% (bedrag van 2019 vermenigvuldigen met 1,025).

 

Je hebt hiervoor geen nieuwe schriftelijke overeenkomst nodig, maar het is wel verstandig om het nieuwe bedrag even af te stemmen met je ex-partner.

 

Vergeten?

Als je over voorgaande jaren vergeten zou zijn om de alimentatie te indexeren, dan kan de alimentatiegerechtigde nog aanspraak maken op de indexering over de afgelopen jaren. Dit kan echter alleen over de laatste 5 jaar. De indexeringspercentages over de afgelopen 5 jaar zijn te vinden op de website van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Daar kun je ook makkelijk berekenen hoe hoog de eventuele achterstand is door het oorspronkelijk overeengekomen/opgelegde bedrag in te vullen.

 

Is er iets veranderd in jullie situatie?

De hoogte van alimentatie kan in principe worden gewijzigd als er sprake is van een wijziging van omstandigheden. Is er iets veranderd in jouw inkomen of dat van je ex-partner en/of is er bijvoorbeeld iets veranderd in jullie (nieuwe) gezinssituatie? Indien dit het geval is, is het raadzaam om de huidige regeling te (laten) herzien. Het is natuurlijk mogelijk om in onderling overleg de regeling wijzigen. Dit wordt vaak als prettig ervaren door beide partners. Het nodigt namelijk uit tot openheid en eerlijkheid. Ons advies hierbij is wel om de nieuwe afspraak vast te laten leggen in een beschikking van de rechter of een notariële akte. Op deze manier weten jullie beiden waar je aan toe bent en dit voorkomt een hoop gedoe indien er sprake zou zijn van het niet nakomen van de gemaakte afspraak.

 

Nieuwe belastingregels

Maar dat is nog niet alles! Vanaf 1 januari aanstaande verandert er ook het een en ander betreffende de aftrekbaarheid van de partneralimentatie. Heb je een inkomen dat tegen het hoogste belastingtarief belast wordt? In dat geval zal het tarief waartegen je de partneralimentatie in aftrek mag brengen de komende jaren minder worden. In 2019 is dit 51,75% en in 2023 37%! Dit kan grote invloed hebben op het netto bedrag dat je uiteindelijk betaalt. Daarom is dit ook een geldige reden om de regeling aan te passen.

 

Lukt het jullie niet om er samen uit te komen of willen jullie dat er een nieuwe berekening gemaakt wordt? Neem dan nu contact met ons op! Wij kunnen je hierbij helpen.

 

Heb je vragen?

Wij staan voor je klaar.

Contact opnemen

Mag Mark de kinderalimentatie verlagen nu hij voor zichzelf begonnen is en minder verdient dan voorheen?

Uit het huwelijk tussen Mark en Vera is in 2002 Bram geboren. In 2016 vragen ze de echtscheiding aan. Bram heeft zijn hoofdverblijfplaats bij Vera. De rechtbank heeft de door Mark aan Vera te betalen kinderalimentatie, overeenkomstig de door hen in hun echtscheidingsconvenant gemaakte afspraken, vastgesteld op € 400 per maand.

 

Mark verzoekt de rechtbank de door hem aan Vera te betalen kinderalimentatie met ingang van 1 oktober 2017 te wijzigen naar € 25 per maand. De rechtbank wijst het verzoek af. Mark gaat in hoger beroep.

Lees verder

Kom je ook langs op vrijdag 13 september 2019 voor vrijblijvende informatie?

Als ik mensen vertel dat het ieder jaar op de 2e vrijdag van september de Dag van de Scheiding is, kijken ze me altijd een beetje vreemd aan. Je hoort ze denken: “ Een scheiding, dat is toch niet iets om te vieren?!”. Hoewel de meningen daar vanzelfsprekend over verdeeld zijn, gaat het hier zeker niet over op de Dag van de Scheiding.

 

Op de Dag van de Scheiding vragen de advocaten en mediators die verbonden zijn aan de vFAS (vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) in het bijzonder aandacht voor de positie van het kind in scheiding en het belang van deskundige (financiële) begeleiding.

 

“ Het motto van de vFAS is ‘ uit elkaar, met respect voor elkaar’. Een motto dat overeenkomst met onze visie en kernwaarden.”

 

De periode waarin je de beslissing neemt om te gaan scheiden is vaak chaotisch en emotioneel. Het is dan ook raadzaam om je goed te oriënteren. Welke manier van scheiden bij je past, hangt af van allerlei omstandigheden. Bijvoorbeeld of jij en je ex nog goed kunnen communiceren, of er kinderen bij betrokken zijn, of er grote financiële belangen in het geding zijn, et cetera.

 

Op de Dag van de Scheiding kun je bij ons binnenlopen voor vrijblijvende informatie. We kunnen je handvatten geven hoe je het beste met je kinderen kunt omgaan tijdens het emotionele proces van een scheiding, maar het is ook mogelijk om een speciale scheidingscheck te laten doen. Deze check geeft inzicht in de stappen die nodig zijn voor een goede en respectvolle scheiding. Des te eerder kan iedereen de draad weer oppakken. Aan het gesprek en de eventuele check zijn tijdens de Dag van de Scheiding geen kosten verbonden.

 

Op vrijdag 13 september ben je tussen 09.00 en 17.00 uur welkom. Je kunt vrijblijvend langskomen voor meer informatie. Dit geldt natuurlijk ook als je al gescheiden bent en wilt weten of de destijds gemaakte afspraken nog aansluiten bij jullie huidige situatie. Wil je van een plekje verzekerd zijn op deze dag? Maak dan tijdig een afspraak via 078-6208734 of info@vafam.nl. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om vrijdag de 13e bij ons langs te komen, dan kan je altijd nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek plannen op een moment dat het jou uitkomt.

 

We helpen je graag. Tot vrijdag 13 september!

3 essentiële tips om de kans op financiële rompslomp na scheiding zo klein mogelijk te maken

Waar moet je op letten bij je keuze voor een scheidingsprofessional?

Neem nou Peter en Henriette. Tien jaar geleden in gemeenschap van goederen getrouwd en na veel wikken en wegen hebben ze toch besloten om te gaan scheiden. De scheiding op zichzelf is al heftig genoeg en het laatste dat ze willen is er veel geld aan uitgeven. Zo ingewikkeld kan het allemaal toch niet zijn? Het enige dat geregeld moet worden is toch de verdeling van het huis, de bank- en spaarrekeningen en de lijfrentepolissen? Of moet er ook nog iets apart geregeld worden voor de onderneming?

Lees verder

Trouwen of scheiden terwijl je een onderneming hebt – – Help, hoe red ik mijn bedrijf?

Joost, een succesvolle ondernemer van begin 40 kwam bezorgd bij mij op kantoor. Hij gaf aan te willen scheiden. Hij wilde het netjes regelen met zijn echtgenote, maar hij had ook veel zorgen over of zijn bedrijf niet ten onder zal gaan aan deze scheiding en de financiële gevolgen daarvan.

 

Hoe zorg je goed voor je onderneming en elkaar?
Goed voor je onderneming zorgen begint al voordat je gaat trouwen. Door open en realistisch het gesprek aan te gaan met je partner. Wat verwacht je van elkaar? Op welke vlakken zorg je voor elkaar? Op welke vlakken zorg je ook voor jezelf? Of voor je bedrijf? Wellicht moet je ook rekening houden met belangen van zakenpartners en of werknemers.

Lees verder

“Huwelijkse voorwaarden worden geschreven met het verstand voor als het hart de liefde vergeten is.”- Hannah Stern, The Split

Peter is een hardwerkende ondernemer, die ik heb ondersteund bij zijn echtscheiding. Die startte bijzonder moeizaam en is uiteindelijk met veel inzet en hier en daar water bij de wijn doen geregeld. Regelmatig belt Peter mij nog als zijn ex-vrouw of hij iets aangepast willen hebben in de alimentatieregeling of het ouderschapsplan. Zo kreeg ik ook mee dat hij een leuke nieuwe vriendin heeft, Sonja, met wie hij nu – een paar jaar na de scheiding – zou willen trouwen. Hij wil het echter wel beter regelen dan de eerste keer. Toen was er niets geregeld en was hij “gewoon” in gemeenschap van goederen getrouwd.

Lees verder

Hoe kan coaching je helpen bij het regelen van de echtscheiding en de verwerking daarvan?

“Als Veronique contact met mij opneemt, merk ik gelijk dat ze er helemaal doorheen zit. Ze heeft moeite om voor zichzelf op te komen, overziet het allemaal niet meer en is angstig voor wat de toekomst zal brengen. Al enkele maanden bezoekt zij wekelijks een psycholoog, maar ze lijkt daar niet verder mee te komen. Ze merkt nagenoeg geen voortuitgang en zit met haar handen in het haar. Zo kan het toch niet langer? Op dat moment neemt ze contact met mij op met de vraag wat ik voor haar zou kunnen betekenen. Ik laat haar weten dat ik haar kan helpen om tot zichzelf te komen, maar dat daarvoor wel veel moed en doorzettingsvermogen voor nodig is. Is ze daartoe bereid?”

 

Een scheiding is een van de meest heftige periodes die je door kunt maken in je leven. Emotioneel gezien gebeurt er veel. Misschien vind je het lastig om voor jezelf op te komen of te uiten wat je eigenlijk wilt. Als je dit niet goed aanpakt, dan kan dit grote gevolgen met zich meebrengen. Ook al wil je het niet, toch kun je terechtkomen in een uitzichtloze situatie.

Lees verder

De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met de Wet Herziening Partneralimentatie!

De nieuwe regels treden per 1 januari 2020 in werking.

 

De laatste jaren was er al een kentering zichtbaar in de rechtspraktijk; vaak werd er een alimentatieperiode opgelegd korter dan de wettelijke termijn van (maximaal) 12 jaar. Recentelijk besliste de Hoge Raad echter anders. 12 jaar zou gewoon 12 jaar zijn. Zo staat het namelijk tot op heden in de wet en aan afwijkingen moeten nog steeds zeer zware motiveringseisen worden gesteld. Een wetswijziging zou noodzakelijk zijn om naar een kortere termijn te gaan.

 

Veel mensen waren van mening dat de huidige termijn van 12 jaar niet bevorderlijk zou zijn voor de economische zelfstandigheid van de alimentatieontvanger. Hoe langer iemand namelijk uit het arbeidsproces zou, des te moeilijker de terugkeer zou worden. Vanuit dit perspectief vond men de termijn van 12 jaar te lang. Toch heeft het jaren geduurd voordat de Wet Herziening Partneralimentatie eindelijk werd aangenomen. De eerste initiatiefnemers waren van mening dat de partneralimentatie eerlijker, simpeler en korter moest. Zij wilden de grondslag veranderen, de berekeningsmethode vereenvoudigen en de duur verkorten. Kortom, er waren 3 doelstellingen. Met de komst van de nieuwe wet in 2020 wordt echter slechts 1 van de doelstellingen behaald; het verkorten van de termijn.

Lees verder

Wanneer wordt er bij de berekening van kinderalimentatie geen rekening gehouden met de forfaitaire woonlast?

Wordt er bij Leo rekening gehouden met het forfait aan woonlasten of zijn werkelijke (lage) huurlasten nu hij bij zijn moeder inwoont?

Uit de relatie tussen Jennifer en Leo zijn zes kinderen geboren. In 2015 gaan ze uit elkaar. Jennifer blijft samen met de kinderen in de woning wonen en Leo trekt in bij zijn moeder.

 

Jennifer verzoekt de rechtbank om de door Leo te betalen kinderalimentatie vast te stellen op € 100,– per kind per maand. Volgens het rapport Alimentatienormen hoort er bij het berekenen van kinderalimentatie rekening gehouden te worden met een bedrag aan woonlasten dat gelijk is aan 30% van het netto besteedbaar inkomen. In dit geval zou dat inhouden dat er aan de zijde van Leo rekening gehouden zou met een bedrag van € 610,– per maand. Leo woont echter bij zijn moeder en heeft helemaal geen € 610,– aan woonlasten per maand.

Lees verder
www.scriptsell.netwww.freepiratemovie.comBest Premium Wordpress Theme/Best Premium Wordpress Theme/