| Uw partner in relatiekwesties.
Cliëntenportaal | 078 - 620 87 34

Let op: het is van groot (financieel) belang om je bij een echtscheiding te laten begeleiden door een specialist!

Overbedeling in overwaarde voormalig echtelijke woning kwalificeert als afkoop alimentatie

Martijn en Vera zijn in gemeenschap van goederen met elkaar getrouwd. Tot de huwelijkse gemeenschap behoort de echtelijke woning, die belast is met een hypothecaire lening. In 2011 besluiten ze om te gaan scheiden. Ze zijn het erover eens dat de woning verkocht moet worden, omdat beiden niet zelfstandig alle lasten kunnen doen. Een moeilijke beslissing, maar het is noodzakelijk. In het echtscheidingsconvenant komen ze overeen dat Vera de volledige overwaarde van de woning mag houden en dat Martijn aan Vera € 1.915,10 bruto per maand als partneralimentatie zal betalen. Vanaf het moment dat de woning verkocht en geleverd is aan iemand anders zal het bedrag aan partneralimentatie echter afnemen naar € 600,– netto per maand. De rechtbank neemt het door Martijn en Vera ondertekende echtscheidingsconvenant op in de beschikking. Kort daarna wordt het huis verkocht en geleverd aan een derde en ontvangt Vera de volledige overwaarde van € 60.091,79.

 

De belastinginspecteur legt aan Vera vervolgens een navorderingsaanslag over haar inkomstenbelasting 2010 op, aangezien hij van mening is dat de helft van de door Vera ontvangen overwaarde (€ 30.045,–) eigenlijk een afkoopsom van de partneralimentatie is. Vera is het daar absoluut niet mee eens, maar het lukt haar niet om de rechtbank te overtuigen. Daarop beslist ze om in hoger beroep te gaan. Vera is van mening dat de door haar ontvangen overwaarde moet worden aangemerkt als een immateriële schadevergoeding en daarnaast hebben zij en Martijn nooit de bedoeling gehad om de alimentatie af te kopen.

 

Het hof oordeelt in hoger beroep dat partijen redelijkerwijs aan het echtscheidingsconvenant de betekenis mochten toekennen dat enerzijds Martijn afstand zou doen van de hem toekomende helft van de overwaarde van de woning ten gunste van Vera en – anderzijds – dat Vera daartegenover genoegen zou nemen met een lagere alimentatie. Het hof is dan ook van mening dat er wel degelijk sprake is van een afkoop van de alimentatie en de navorderingsaanslag op Vera is dan ook terecht.

 

Deze situatie en navorderingsaanslag had voorkomen kunnen worden! Zonde en niet nodig. Bij een scheiding moeten er natuurlijk een hoop praktische zaken geregeld worden, waar jullie zelf veel aan kunnen doen. Er komt echter wel wat bij kijken om alles, met name ook op het fiscale vlak, in goede banen te leiden. Staar je dus niet blind op al die lage (online) pakketprijzen om je scheiding te regelen. Goedkoop is in dit soort gevallen vaak duurkoop! Laat je goed informeren door een gespecialiseerde professional. Iemand die met je meedenkt en zich niet alleen focust op het afronden van de scheiding maar ook de periode daarna en alles wat daarbij komt kijken. Zo kan je je eerder richten op de toekomst. En daar is toch iedereen bij gebaat?!

 

Speciaal voor de mensen die gaan scheiden en hier niet te veel geld aan uit willen geven, maar wel het belang zien van het betrekken van deskundige professionals bij jullie scheiden, hebben wij het Doe-het-Zelf traject gelanceerd. In dit traject verrichten jullie voornamelijk zelf veel werkzaamheden, waardoor jullie kosten kunnen besparen, maar vindt er wel een check plaats, door een familierecht advocaat en financieel echtscheidingsadviseur, aan de hand van de juridische normen en maatstaven. Alle stukken worden gezamenlijk doorgenomen, zodat we zeker weten dat alles aansluit bij jullie wensen en doelen.

 

Meer weten over de inhoud van ons Doe-het-zelf traject?

Kijk dan op https://www.vanarkelfamilierecht.nl/doe-het-zelf/ en neem contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen!

Contact

Indexeringspercentage 2018

In principe wordt ieder bedrag aan kinder- en/of partneralimentatie jaarlijks aangepast aan de inflatie en dit is niet afhankelijk van de ontwikkeling in je inkomen of dat van je ex-partner. Het is echter ook mogelijk dat jullie dit (voor partneralimentatie) hebben uitgesloten in het convenant.

 

Ieder jaar stelt de Staatssecretaris het indexeringspercentage vast. Voor 2018 is dat 1,5%. Je kunt het nieuwe alimentatiebedrag berekenen door het huidige bedrag te verhogen met 1,5% (bedrag van 2017 vermenigvuldigen met 1,015).

 

Je hebt hiervoor geen nieuwe schriftelijke overeenkomst nodig. Wel is het verstandig om het nieuwe bedrag af te stemmen met je ex-partner.

 

Als je over voorgaande jaren vergeten zou zijn om de alimentatie te indexeren, dan zou de ander (de alimentatiegerechtigde) nog aanspraak kunnen maken op de indexering over de afgelopen jaren. Dit kan echter slechts over de laatste 5 jaar. De indexeringspercentages over de afgelopen 5 jaar zijn te vinden op de website van het LBIO. Daar kun je ook makkelijk berekenen hoe hoog de eventuele achterstand is door het oorspronkelijke bedrag in te vullen.

 

Als er recentelijk omstandigheden zijn gewijzigd, bijvoorbeeld een verandering in d het inkomen, is het raadzaam om de huidige regeling te (laten) herzien.

 

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande vragen? Neem gerust contact met ons op.

5 aandachtspunten als je vanaf 2018 gaat trouwen

“Ik heb gehoord dat er iets gaat veranderen, maar waar moet ik eigenlijk allemaal op letten?”

Freek en Annet zijn samen op vakantie in New York, als Freek bovenop het Empire State Building op zijn knieën gaat. Annet kan haar geluk niet op! Eindelijk, hier droomde ze als klein meisje al van. Direct begint ze met plannen. Ze ziet het al helemaal voor zich; Freek in een mooi donkerblauw pak en zij met een kanten jurk en sluier, haar nichtje Fleur die de ringen brengt, een lekkere taart met 3 etages en als afsluiter natuurlijk een groot feest. Als Annet thuiskomt van vakantie kan ze niet wachten om het nieuws aan haar vriendinnen te vertellen. “Houden jullie voorlopig het eerste weekend van juli volgend jaar vrij? Ik zie het namelijk helemaal voor me dat we dan op een mooie zomerdag gaan trouwen”. Christel, een van de vriendinnen van Annet, is ook dolenthousiast. Ze weet hoe graag Annet dit wilde. Maar zou Annet al op de hoogte zijn van het feit dat wie na 2017 in het huwelijk treedt, dat niet meer in algehele gemeenschap van goederen, maar in een beperkte gemeenschap doet? Wat betekent dit nou eigenlijk en welke gevolgen brengt dit met zich mee?

Lees verder

Co-ouderschap: duidelijkheid voor iedereen

Mischa en Elene gaan uit elkaar en dat zorgt bij beiden voor een moeilijke periode. Vooral Elene heeft het zwaar, ze heeft echt tijd nodig om te beseffen wat er allemaal gebeurt. Het zijn niet alleen de vragen over de scheiding waardoor ze slecht slapen. Ze hebben natuurlijk nog wel samen de zorgen over hun dochtertje Mila (7). Samen zullen ze toch veel belangrijke beslissingen moeten nemen. Ze moeten een ouderschapsplan opstellen maar weten beiden niet goed wat erin moet komen te staan. Elene maakt zich vooral erg ongerust over geld, nu het salaris van Mischa wegvalt. En Mischa is vooral bang dat hij zijn dochtertje straks alleen nog in de weekenden mag zien. Hij heeft wel wat gehoord over co-ouderschap, maar veel weet hij er niet van. Via een kennis heeft Mischa gehoord over een Family Mediator en ze hebben morgen een afspraak met haar staan. Mischa heeft al zijn hoop op de afspraak en de onderhandelingen gevestigd, want hij wil voorkomen dat hij zijn kleine meid dadelijk niet zal zien opgroeien.

Lees verder

4 belangrijke tips om na scheiding een testament op te laten stellen of aan te passen

Waar moet je op letten en hoe pak je dat aan?

Mark en Jeanine zijn 13 jaar getrouwd en hebben twee pubers van 16 en 17. Ze hebben de laatste jaren veel meegemaakt en de communicatie tussen hen beiden is steeds slechter geworden. Na veel wikken en wegen geeft Jeanine aan Mark te kennen dat ze het niet langer ziet zitten en dat ze wil scheiden. Mark is erg boos op Jeanine. Hij voelde zelf ook wel dat het niet echt lekker liep tussen hen, maar Jeanine maakt gewoon even de keuze dat ze alleen verder wil gaan. Staat ze er eigenlijk wel bij stil hoe dit voor hem en de kinderen is? Natuurlijk blijven ze samen ouders van hun kinderen en daarover praten zal echt nooit een probleem worden, want de kinderen staan voor beiden op nummer 1, maar voor de rest wil hij geen contact met Jeanine. Er zit niets anders op, ze schakelen beiden een advocaat in, maar spreken af om alles in overleg proberen te regelen en zo de scheiding vorm te gaan geven. Wat moet er veel geregeld worden zeg!

Lees verder

Van Arkel Familierecht biedt nu ook workshops aan!

Workshop Loskomen van je Ex
Het wordt vaak zo makkelijk gezegd: “Je moet je ex gewoon loslaten.” Je wilt niets liever, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Want zo makkelijk is het allemaal niet. Toch is het niet onmogelijk! Wil jij eindelijk weer vrij zijn en loskomen van je ex? Meld je dan nu aan voor deze workshop.

 

Workshop Neem de Regie over je Eigen Financiën
Geld oefent bewust en onbewust een grote invloed uit op veel onderdelen van je leven en de financiële keuzes die je maakt. Meestal gaan mensen met hun geld om op basis van normen, waarden en ervaringen uit hun verleden. Echter, geld is ook emotie en heeft veel met gevoel te maken. Hoe verhoud jij je tot geld en hoe kom jij tot financiële beslissingen? Hoe zorg jij ervoor dat jouw geld helpt bij het realiseren van je wensen en doelen? Is het een uitdaging voor je om jouw doel financieel gezien mogelijk te maken? Dan is deze workshop wat voor jou!

Lees verder

Op een goede manier scheiden; hoe pak je dat aan?

8 tips om je scheiding op een respectvolle manier te regelen

De term vechtscheiding wordt vaak te pas en te onpas gebruikt, maar wanneer spreek je nou eigenlijk van een vechtscheiding? Nou, dat is het geval als een scheiding niet alleen gepaard gaat met negatieve gevoelens richting de (toekomstige) ex-partner, maar als het ook echt de bedoeling is om met dit gedrag schade toe te brengen aan deze ex-partner. Kinderen zijn vaak de dupe van deze gedragingen en ondervinden hier ook schade van.

Lees verder

Gratis scheidingcheck op Dag van de Scheiding: vrijdag 8 september 2017!

De periode waarin je de beslissing neemt om te gaan scheiden is vaak chaotisch en emotioneel. We raden je dan ook aan om je goed te oriënteren. Het is namelijk voor alle partijen van belang om op een goede en respectvolle manier te scheiden, zeker als er kinderen bij betrokken. Des te eerder kan iedereen de draad weer oppakken.

Ons doel is mensen te begeleiden bij het respectvol uit elkaar gaan en zo een vechtscheiding voorkomen. Welke manier van scheiden bij je past, hangt van allerlei omstandigheden af. Bijvoorbeeld of jij en je ex nog goed kunnen communiceren, of er kinderen bij betrokken zijn, of er grote financiële belangen in het geding zijn, et cetera.

Lees verder

Een nieuwe partner na je scheiding; en nu….?

Hoe stel je een nieuwe partner voor aan je kinderen?

Er komt waarschijnlijk een moment dat je besluit om weer te gaan daten. En als je dan iemand ontmoet, is het moment van voorstellen en kennismaken spannend voor iedereen. Hoe pak je deze hele situatie nou het beste aan?

 

Lees verder

3 Tips om je vakantie bij scheiding kosteloos te annuleren

Is een echtscheiding een geldige reden voor annulering vakantie?!

 

Het huwelijk van Tom en Anna loopt al jaren niet lekker. Toch proberen ze steeds weer nieuw leven in hun relatie te blazen door leuke uitjes te plannen. Zo hebben ze ook al in januari hun vakantie voor augustus naar Griekland geboekt; twee weken uitrusten in een all inclusive hotel, dat doet iedereen goed, toch?! Helaas loopt het helemaal anders. Anna besluit dat ze het niet langer ziet zitten en wil scheiden. Ondanks dat Tom zelf ook wel ervaarde dat het tussen hen niet lekker ging, komt de klap hard aan. Er zit niets anders op, samen beslissen ze om naar een mediator te gaan om de scheiding vorm te gaan geven. Samen op zomervakantie gaan zien ze niet meer zitten, maar ze hebben er wel een paar duizend euro voor betaald. Kunnen ze dit geld op de een of andere manier terugkrijgen?

Lees verder
Pagina 1 van 1312345...10...Minst recente »
www.scriptsell.netwww.freepiratemovie.comBest Premium Wordpress Theme/Best Premium Wordpress Theme/