,

Co-ouderschap: duidelijkheid voor iedereen

Mischa en Elene gaan uit elkaar en dat zorgt bij beiden voor een moeilijke periode. Vooral Elene heeft het zwaar, ze heeft echt tijd nodig om te beseffen wat er allemaal gebeurt. Het zijn niet alleen de vragen over de scheiding waardoor ze slecht slapen. Ze hebben natuurlijk nog wel samen de zorgen over hun dochtertje Mila (7). Samen zullen ze toch veel belangrijke beslissingen moeten nemen. Ze moeten een ouderschapsplan opstellen maar weten beiden niet goed wat erin moet komen te staan. Elene maakt zich vooral erg ongerust over geld, nu het salaris van Mischa wegvalt. En Mischa is vooral bang dat hij zijn dochtertje straks alleen nog in de weekenden mag zien. Hij heeft wel wat gehoord over co-ouderschap, maar veel weet hij er niet van. Via een kennis heeft Mischa gehoord over een Family Mediator en ze hebben morgen een afspraak met haar staan. Mischa heeft al zijn hoop op de afspraak en de onderhandelingen gevestigd, want hij wil voorkomen dat hij zijn kleine meid dadelijk niet zal zien opgroeien.

 

Co-ouderschap houdt in dat je als ex-partners samen voor je kind blijven zorgen. Dit is een regeling waarbij ouders de zorg, -en opvoedingstaken van het kind/de kinderen verdelen. De afspraken die je overeenkomt in een ouderschapsplan kunnen veel vervelende situaties voorkomen. Door de juiste afspraken in het plan op te nemen en deze uit te voeren, wordt duidelijk wat iedereen kan verwachten. Onderwerpen als de hoofdverblijfplaats van het kind, communicatie en informatie, financiën, school, medische zaken en nog overige zaken kunnen en moeten gedeeltelijk hier allemaal in opgenomen worden. Ondanks dat je als volwassenen de partnerrelatie verbreekt, de relatie als ouders van je kind blijft bestaan.

 

Ik geef je vijf tips om van het co-ouderschap een succes te maken:

 

  • Stel het ouderschapsplan op onder begeleiding van een (family)mediator.
    Net als in de casus is er vast wel iemand in je kennissenkring die een geschikte professional kent, die je kan helpen. Wees hierbij kritisch naar de kennis en kunde van de professional. Ook is het belangrijk dat er een klik is met de persoon, aangezien hij/zij samen met jullie de gevolgen van het verbreken van de relatie zal regelen. Zijn jullie al bezig aan het ouderschapsplan? Maak er dan geen wedstrijd van en probeer elkaar te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan en zet het belang van je kind of meerdere kinderen voorop.

 

  • Stimuleer en ondersteun de relatie tussen je kind(eren) en je ex-partner.
    Praat niet slecht over je ex-partner en hoor je kinderen niet uit. Luister goed naar de signalen die je kind aangeeft. En motiveer en stimuleer je kinderen om goed contact te houden met de andere ouder.

 

  • Verander de gewoontes van kinderen niet te veel.
    Tijdens een scheiding verandert er al veel voor iedereen, ook voor de kinderen. Veel veranderingen kunnen zorgen voor stress en verdriet, ook bij je kind. Zorg voor rust en regelmaat, waar het kan. Behoud wat goed is of wat goed doet. Blijven sporten is bijvoorbeeld belangrijk en kan ook ontspannend zijn en afleidend werken. Als ouder moet je zoveel mogelijk je beloftes nakomen. Laat het ritme van je kind of meerdere kinderen zoveel mogelijk ongewijzigd.

 

  • Maak een bewuste keuze hoe je de kosten van de kinderen verdeelt.
    Jullie kunnen ervoor kiezen om een maandelijkse kinderalimentatie overeen te komen. Van dit geld moet de ouder waar de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben het overgrote deel van de kosten van de kinderen betalen. De alimentatiebetaler draagt dan naast de kinderalimentatie de huishoudelijke kosten van de kinderen als ze bij hem/haar thuis zijn. Er bestaat ook een optie om een kinderrekening aan te maken. Beide ouders storten hier maandelijks een bedrag op. Ieder draagt dan kosten van het kind of de kinderen in eigen huishouden en de overige kosten van de kinderen worden van de kinderrekening betaald. Dit kan een goed idee zijn, echter kan het ook discussies opleveren. Denk dus goed na wat je in het ouderschapsplan opneemt.

 

  • Evalueer het ouderschapsplan en het co-ouderschap regelmatig en pas daar waar nodig het een en ander aan.
    Stel het belang van het kind of de kinderen voorop. Vanzelfsprekend kunnen kinderen zeggen wat ze denken en wat ze zouden willen, maar de beslissing is niet aan hen. Ook niet als ze twaalf jaar zijn. Het advies is om het evalueren en het eventueel aanpassen van het ouderschapsplan onder begeleiding te doen van een mediator. Uiteraard kunnen jullie dit ook zelfstandig doen. De ervaring leert dat men het prettiger vindt om het toch in bijzijn te doen van een professionele derde te doen. Bespreek het ouderschapsplan eens in de zes maanden, maar pas het aan als er grote veranderingen zijn jullie levens en dat van het kind of de kinderen.

 

Zijn jullie samenlevers, hebben jullie een geregistreerd partnerschap of zijn jullie getrouwd en hebben jullie een kind of meerdere kinderen en gaan jullie uit elkaar? Dan moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak en zorg dat het goed geregeld is.

[pexcirclecta pex_attr_small_title=”Stel uw vragen” pex_attr_title=””Een afspraak maken? Wij staan voor u klaar.”” pex_attr_button_text=”Contact opnemen” pex_attr_button_link=”/contact” pex_attr_button_link_open=”same” pex_attr_button_color=”#DE0059″][/pexcirclecta]