, ,

Congres De gescheiden ouders van de toekomst

Geef de kinderen een stem in het scheidingsproces

Donderdag 12 september was het Congres De gescheiden ouders van de toekomst. Dit congres was georganiseerd door de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators).

Professionals van verschillende disciplines (rechters, advocaten, psychologen, onderzoekers en beleidmakers) kwamen samen met kinderen van Villa Pinedo, de website door en voor kinderen van gescheiden ouders. Besproken werd wat er voor nodig is om kinderen in het scheidingsproces een stem te geven.

Het was erg mooi om te zien hoe gedreven de kinderen zelf werken aan de emancipatie van zichzelf en hun lotgenoten. Ook mooi was om te zien dat alle professionals die daar aanwezig waren, daarvoor openstaan. Bij deze doe ook ik een beroep op de professionals die in aanraking komen met scheidende ouders om de kinderen een stem te geven.

Zoals ze zelf aangeven: “Je hoeft niet bang te zijn dat je ons beschadigt. Vraag simpelweg hoe het met ons gaat. Een scheiding van je ouders is een heftige en nare periode. Belangstelling voor ons is dan fijn. Vraag ons wat wij willen na de scheiding, zodat we het gevoel krijgen dat er rekening wordt gehouden met ons.”

Koppel de informatie van de kinderen respectvol terug naar de ouders. Gewoon doen zeg ik. Daar kan de situatie op de lange termijn alleen maar beter van worden. De kinderen geven overigens zelf workshops over de gesprekstechnieken. www.villapinedo.nl