Denkt u bij uw scheiding aan pensioenverevening?
Helaas blijkt dat ex-partners nu vaak geen afspraken over pensioenverdeling maken of de afspraken niet of te laat doorgeven aan de pensioenuitvoerder. Dit kan achteraf tot financieel leed leiden. Pensioenen worden bij scheiding niet automatisch verdeeld. Dit gebeurt waarschijnlijk pas vanaf 1 januari 2020. Wij denken als advocaat en mediator met u mee over pensioenverevening, maar wijzen u hier graag ook in het algemeen op. Hoe zit het?
Elke partner heeft standaard recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Die verdeling noemen we verevening. Bij een scheiding moeten de ex-partners afspraken over de pensioenverevening vastleggen. Binnen twee jaar na de scheidingsdatum moeten ze dit via het vereveningsformulier melden bij de pensioenuitvoerder. Gebeurt dit goed, dat word de uitbetaling van het pensioen straks automatisch geregeld. Maar gaat het niet goed dan moet de ene ex-partner aan de ander vragen om een deel van het pensioen zelf over te maken. In de praktijk zorgt dit voor veel conflicten.
Indien nodig kan een financieel deskundige worden ingeschakeld en de afspraken over verevening kunnen worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant.
Bekijk voor extra duidelijkheid deze (aan professionals gerichte, maar in zijn algemeen informatieve) animatie:
[pexyoutube pex_attr_src=”https://www.youtube.com/watch?v=iVzcI2wALWQ&feature=youtu.be”][/pexyoutube]
of via de link: https://www.youtube.com/watch?v=iVzcI2wALWQ&feature=youtu.be
[pexcirclecta pex_attr_small_title=”Heeft u nog vragen?” pex_attr_title=”Neem contact met ons op!” pex_attr_button_text=”Contact” pex_attr_button_link=”/contact” pex_attr_button_link_open=”same” pex_attr_button_color=”AE3537″][/pexcirclecta]