,

Feestdagen altijd een feest?

De feestdagen komen er weer aan. Dat is meestal een gezellige en leuke tijd. Soms geeft het ook een beetje stress, met name als je veel eters en een groot menu hebt.

Het kan ook zijn dat de feestdagen andere stress geven. Met name als je gescheiden bent en/of een samengesteld gezin hebt. Zie maar eens een werkbaar schema te maken als je te maken hebt met veel betrokken partijen! Hoe zorg je er dan voor dat de feestdagen voor iedereen prettig zijn?

 

Naast alle emoties bij een scheiding, krijg je ook te maken met praktische zaken zoals het verdelen van de feestdagen. Het kan een hele puzzel zijn om in het zorgschema voor de kinderen de feestdagen goed en werkbaar te verdelen. Zeker als er ook nog nieuwe partners zijn met kinderen en een ex-partner!

 

Waarop kun je met name op letten?

•    Een gelijkwaardige verdeling is het uitgangspunt;
•    De wensen van de kinderen, ouders, eventueel grootouders en andere familieleden;
•    Werkroosters van de ouders en soms van de kinderen;
•    Zorgschema’s van eventuele nieuwe partners en hun kinderen en mensen waarmee je bijvoorbeeld Kerst wilt vieren;

 

Dat kan soms geen feestje zijn om deze taak uit te werken en de moed zakt menigeen in de schoenen.

Bij de wat oudere kinderen met een vaste partner is er het bezoek aan de ouders van de één en van de ander. Als die allebei gescheiden zijn, kan het zo zijn dat er vier bezoeken gemaakt dienen te worden tijdens Eerste en Tweede Kerstdag. Gelukkig is er ook nog Kerstavond….

 

Het is dus handig om je behoeften en wensen concreet vast te stellen en op tijd in overleg te treden met iedereen waarmee je het wilt vieren. Als het lastig te regelen is, zou je kunnen werken met ieder jaar vaste dagen.

 

Voor de uitwonende kinderen is er nog een alternatief. Zij kunnen zelf een kerstborrel organiseren waarbij zij alle ouders, stief- en schoonouders uitnodigen. Dat kan voor sommige ouders een pittige oefening zijn om de kerstgedachte in praktijk te brengen.

 

(originele versie in BrAM Magazine, editie 5, december 2015 )