Hoe kan coaching je helpen bij het regelen van de echtscheiding en de verwerking daarvan?

“Als Veronique contact met mij opneemt, merk ik gelijk dat ze er helemaal doorheen zit. Ze heeft moeite om voor zichzelf op te komen, overziet het allemaal niet meer en is angstig voor wat de toekomst zal brengen. Al enkele maanden bezoekt zij wekelijks een psycholoog, maar ze lijkt daar niet verder mee te komen. Ze merkt nagenoeg geen voortuitgang en zit met haar handen in het haar. Zo kan het toch niet langer? Op dat moment neemt ze contact met mij op met de vraag wat ik voor haar zou kunnen betekenen. Ik laat haar weten dat ik haar kan helpen om tot zichzelf te komen, maar dat daarvoor wel veel moed en doorzettingsvermogen voor nodig is. Is ze daartoe bereid?”

Een scheiding is een van de meest heftige periodes die je door kunt maken in je leven. Emotioneel gezien gebeurt er veel. Misschien vind je het lastig om voor jezelf op te komen of te uiten wat je eigenlijk wilt. Als je dit niet goed aanpakt, dan kan dit grote gevolgen met zich meebrengen. Ook al wil je het niet, toch kun je terechtkomen in een uitzichtloze situatie.

Het kan ook anders! De hiervoor geschetste situaties zijn al zwaar genoeg en het zou fijn zijn als je de tools zou hebben om hier op een respectvolle en constructieve manier mee om te kunnen gaan. Maar wat kan je nou precies verwachten bij een coachingstraject? Hieronder leg ik je het uit!

  1. Allereerst wordt er een vrijblijvend gesprek van een uur ingepland, op onze kosten. Als coach werk ik oplossingsgericht en strategisch, maar ik kan ook best confronterend zijn. Dat is in de meeste gevallen ook nodig om echte concrete stappen te kunnen zetten. Hoe het coachingstraject wordt ingericht is geheel afhankelijk van jouw wensen en houding.
  1. Het kan soms moeilijk zijn, als je net in een scheidingsproces beland bent, om je focus te vinden en/of te behouden. Er komen immers ontzettend veel dingen tegelijk op je af. Hoe stel jij je op tegenover je aankomende ex-partner? Hoe ga je de onderhandelingsgesprekken in en hoe kom je zelf op orde in deze tijd? Hoe zie je jezelf? Hoe ga je om met verlies van liefde en eenzaamheid? Hoe ga je om met boosheid op anderen en/of jezelf? Hoe kan je of wil je jezelf of anderen vergeven voor dit alles? Tijdens het coachingstraject leer ik jou de tools om te werken aan een betere versie van jezelf.
  1. Aan de hand van de coachingsmatrix van Kouwenhoven breng ik tijdens de gesprekken structuur aan. Door het schematisch weergeven van de feiten, problemen, doelen en acties krijg je direct inzicht in deze zaken en kan je de geleerde tools direct gaan inzetten.
  1. Vervolgens bepaal je dan na het intakegesprek of je gelijk verder wilt of dat je er nog even over na wil denken. Het kan soms ook best zwaar, overweldigend en confronterend zijn om alles zo voor je op een groot vel papier te zien.

Veel mensen ervaren dit als een prettige opzet die ze in korte tijd al een houvast kan geven. Soms is er gewoon enige ondersteuning nodig om te komen tot een realistisch beeld over welke feiten er spelen. Weet jij wat jouw belangrijkste problemen zijn om als eerste aan te pakken? Welk doel vergt nu als eerst jouw inzet en welke acties kan je zelf al op korte termijn nemen? Coaching kan soms verbluffend snel goede resultaten opleveren. Deze aanpak levert de grootste kans op om op korte termijn een gevoel van rust en overzicht te krijgen en dat in deze chaotische en hectische tijd.

Het pad van coaching vergt moed, bereidheid om je kwetsbaar op te stellen en bereidheid om je gedrag of overtuigingen te willen veranderen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Soms ben je er gewoon ook nog niet aan toe. Mijn doel is om jou op alle fronten maximale ondersteuning te bieden om dit scheidingsproces zo goed mogelijk door te komen en daarna het leven weer op te kunnen pakken en gelukkig te worden.

[pexcirclecta pex_attr_small_title=” Ben jij er klaar voor om aan jezelf te werken en heb je behoefte aan een intakegesprek? ” pex_attr_title=”Neem dan nu contact op met Jan Willem Kuiper” pex_attr_button_text=”Contact opnemen” pex_attr_button_link=”/contact” pex_attr_button_link_open=”same” pex_attr_button_color=”AE3537″][/pexcirclecta]