,

Hoe zijn vechtscheidingen te stoppen?

Vandaag is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over vechtscheiden. Het is en blijft een groot maatschappelijk probleem. Ken je ook mensen die in een vechtscheiding zijn betrokken? Dan is er goed nieuws. Er is namelijk wel een methode die juist in complexe zaken goed werkt.

 

Als twee mensen uit elkaar gaan en beiden met gevoelens van boosheid (soms zelfs woede), verdriet, wrok en miskenning zitten, bestaat er een groot risico dat, ondanks goede intenties, mensen toch verwikkeld raken in een strijd. Als de strijd eenmaal begonnen is, is de kans aanwezig dat die strijd steeds harder wordt. Op enig moment kunnen beide partijen zo in de strijd verwikkeld raken dat het hun leven beheerst. Mensen om hen heen worden erbij betrokken en uiteraard hebben de kinderen er heel veel last van.

 

Ik vergelijk het weleens met het verschil tussen boksen en dansen. Een vechtscheiding lijkt op een bokswedstrijd. Over en weer worden rake klappen uitgedeeld en als de eindstreep in zicht komt, is men er zelfs op gericht om de ander “knock-out” te slaan. Het is immers winnen of verliezen.

 

Het zou ook kunnen gaan als een dans. Waarbij eerst voorzichtig met enige afstand wat rondgedraaid wordt totdat er een aantal bewuste stappen gezet worden om te komen tot een akkoord, waarna men voor elkaar buigt en elkaar loslaat.

 

Een dergelijke dans kan worden uitgevoerd via de collaborative divorce, ook wel overlegscheiding genoemd. Scheidende partijen gaan eerst naar een coach die hen helpt de emoties in goede banen te leiden. Er worden gesprekken gevoerd waarbij ieder de eigen doelen voor na de scheiding goed in kaart brengt, afscheid neemt van elkaar als partner en het huwelijk leert los te laten. Vervolgens gaan de scheidende partners met elkaar en hun eigen advocaat in gesprek om te komen tot voorstellen over en weer. Er wordt een financieel deskundige bij betrokken die voor beide partijen een financiële toekomst schetst waar beiden mee verder kunnen. In gesprekken waarbij alle professionals aanwezig zijn, worden de beide partners goed begeleid. De emoties worden in goede banen geleid, de juridische aspecten worden behandeld en financieel wordt alles goed in kaart gebracht. Vervolgens kan men elkaar loslaten.

 

Tegelijkertijd wordt er aan gewerkt om elkaar wel te blijven vinden en verbinding te blijven houden als ouders. Er wordt gewerkt aan een ouderschapsplan waarbij de kinderen worden betrokken op een manier die bij hun leeftijd past. Daarna kan ieder het leven weer oppakken en ligt er een goede basis om samen ouder te zijn en positieve aandacht aan de kinderen te geven. Zoveel zinvoller dan negatieve aandacht aan een strijd waar zo weinig te winnen valt!

 

Wil je meer informatie over overlegscheiden? Neem contact op via 078-6208734 of check onze website www.vanarkelfamilierecht.nl .