,

Indexeringspercentage 2016

In principe wordt ieder bedrag aan kinder- en/of partneralimentatie jaarlijks aangepast aan de inflatie. Dit is niet afhankelijk van de ontwikkeling in uw inkomen of dat van uw ex-partner. Het is mogelijk dat u dit heeft uitgesloten in uw ouderschapsplan of convenant.

Ieder jaar stelt de Staatssecretaris het indexeringspercentage vast. Voor 2016 is dat 1,3%. U kunt het nieuwe alimentatiebedrag berekenen door het huidige bedrag te verhogen met 1,3% (bedrag van 2015 vermenigvuldigen met 1,013).

U heeft hiervoor geen nieuwe schriftelijke overeenkomst nodig. Wel is het verstandig om het nieuwe bedrag af te stemmen met uw ex-partner.

Als u over voorgaande jaren vergeten zou zijn om de alimentatie te indexeren, kan de alimentatiegerechtigde nog aanspraak maken op de indexering over de afgelopen jaren. Dit kan slechts over de laatste 5 jaar. De indexeringspercentages over de afgelopen 5 jaar zijn te vinden op de website van het LBIO. Daar kunt u ook makkelijk berekenen hoe hoog de eventuele achterstand is door het oorspronkelijke bedrag in te vullen.

Als er recentelijk omstandigheden zijn gewijzigd, bijvoorbeeld verandering in de hoogte van het inkomen, is het raadzaam om uw huidige regeling te (laten) herzien.

Neem voor vragen gerust contact op.