,

Indexeringspercentage 2018

In principe wordt ieder bedrag aan kinder- en/of partneralimentatie jaarlijks aangepast aan de inflatie en dit is niet afhankelijk van de ontwikkeling in je inkomen of dat van je ex-partner. Het is echter ook mogelijk dat jullie dit (voor partneralimentatie) hebben uitgesloten in het convenant.

 

Ieder jaar stelt de Staatssecretaris het indexeringspercentage vast. Voor 2018 is dat 1,5%. Je kunt het nieuwe alimentatiebedrag berekenen door het huidige bedrag te verhogen met 1,5% (bedrag van 2017 vermenigvuldigen met 1,015).

 

Je hebt hiervoor geen nieuwe schriftelijke overeenkomst nodig. Wel is het verstandig om het nieuwe bedrag af te stemmen met je ex-partner.

 

Als je over voorgaande jaren vergeten zou zijn om de alimentatie te indexeren, dan zou de ander (de alimentatiegerechtigde) nog aanspraak kunnen maken op de indexering over de afgelopen jaren. Dit kan echter slechts over de laatste 5 jaar. De indexeringspercentages over de afgelopen 5 jaar zijn te vinden op de website van het LBIO. Daar kun je ook makkelijk berekenen hoe hoog de eventuele achterstand is door het oorspronkelijke bedrag in te vullen.

 

Als er recentelijk omstandigheden zijn gewijzigd, bijvoorbeeld een verandering in d het inkomen, is het raadzaam om de huidige regeling te (laten) herzien.

 

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande vragen? Neem gerust contact met ons op.