Is het een goed idee om je scheiding te regelen via een advocaat?

Afgelopen week (19 augustus) stond in het AD een artikel van Roos Schlikker over scheiden, “Scheiden doe je niet even”. Twee dames hebben een mediationpraktijk opgericht omdat zij slechte ervaringen hadden met een advocaat in hun eigen scheiding. In hun beleving zijn er veel advocaten die een scheiding aanbieden voor € 500,-. Dat kan volgens hen geen kwaliteit zijn. Met dat laatste ben ik het volledig eens. Ook werd ervaren dat er alleen naar het zakelijke werd gekeken terwijl er ook behoefte was aan een luisterend oor voor de emotionele kant van de zaak.

Wat ik erg jammer vind, is dat er wederom een negatief beeld wordt geschetst van advocaten in scheidingszaken. Ze worden regelmatig neergezet als vechtjassen die aansturen op vechtscheidingen en nu als professionals die alleen naar het juridische/financiële aspect kijken.

Er zijn echter gelukkig heel veel gespecialiseerde advocaten die met hart en ziel hun cliënten en hun kinderen zo respectvol mogelijk door een scheiding heen helpen. Die kwaliteit leveren, en dat kan inderdaad niet voor een vaste prijs van  € 500,-.

Voorbeelden van deze advocaten kun je zien op de sites van de specialistenverenigingen vFAS ( vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) www.verder-online.nl en de vereniging van overlegscheidingsadvocaten (VCDH) www.overlegscheiden.com.

Graag zou ik nog eens benadrukken dat het belangrijk is dat mensen kiezen voor een gespecialiseerde advocaat-mediator of overlegscheidingsadvocaat. Die zullen altijd trachten te voorkomen dat je in een vechtscheiding belandt. Zij hebben daarvoor langdurige trainingen gehad, kijken zeker verder dan alleen het zakelijke en werken ook meestal samen met mensen uit andere disciplines om alle aspecten van een zaak aan te pakken. Zelf werk ik vaak samen met een financieel planner en regelmatig met een psycholoog/coach.

Het beeld van advocaten dat in het artikel is neergezet doet veel vFAS-ers en overlegscheidingsadvocaten te kort. Zij zullen zich daar niet in herkennen.

Ik in elk geval niet! Het zou fijn zijn als de media ook eens aandacht besteden aan het gaan naar de juiste (gespecialiseerde) advocaat.