Johnny Joker schopt herrie in de hut: nieuw boek voor kinderen over scheiden

Scheiden is gewoon stom

Nieuw kinderboek helpt kinderen bij scheiding

Over Johnny Joker
Johnny Joker is een Nederlands initiatief dat voorlichting en amusement combineert (entertainment education). Eerder verschenen al Johnny Joker boekjes over goed eten, tanden poetsen, zindelijk worden en een broertje of zusje krijgen.

 

Elk jaar krijgen 70.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders waardoor hun leven volledig op de kop komt te staan. Het nieuw verschenen boek ‘Johnny Joker schopt herrie in de hut’ helpt kinderen tot ongeveer 8 jaar in deze moeilijke periode.

 
Elk kind reageert anders als zijn ouders gaan scheiden. Aan Lizzy, het vriendinnetje van hoofdpersoon Johnny Joker, is aan het begin van het verhaal niets te merken. Toch neemt ze Johnny uiteindelijk in vertrouwen en vertelt ze hoe verdrietig ze is over de scheiding van haar ouders. Hoewel Johnny haar probeert op te vrolijken, snapt ook hij dat er ruimte moet zijn voor verdriet, pijn en angst. Want “scheiden is gewoon stom.” Buiten de verhaallijn om staan er onderaan sommige pagina’s vragen die een gesprek met het kind op gang helpen. De bedoeling van het boek is immers dat het kind gezien en gehoord wordt.

 
Input van deskundigen
De schrijvers spraken met diverse scheidingsdeskundigen, waaronder kindercoaches en mediators, om het boek écht meerwaarde te geven. Voor Toekie van Apeldoorn van De Kindercoaches was het belangrijk dat het boek ‘eerlijk’ zou zijn: “Kinderen hebben recht op de waarheid, zonder ze te belasten met de inhoud van het proces. Uit bescherming zeggen we nog wel eens tegen ze dat het wel meevalt zo’n scheiding. Dat is niet waar, het kan pijnlijk en verdrietig zijn. Het is belangrijk dat die emoties worden erkend.” Het erkennen van het verdriet van kinderen, is voor veel ouders erg moeilijk, weet mediator Janneke Schmitz-Schippers die als bemiddelaar bij scheidingen optreedt: “Uit schuldgevoel en verdriet zeggen ouders vaak dat het wel goed gaat met de kinderen, maar vaak is er diep van binnen een stemmetje dat iets anders zegt. Het is moeilijk om zo’n gevoel te uiten, want ouders willen hun grootste liefde, hun kinderen, natuurlijk geen pijn doen. Bovendien zijn ze ook met hun eigen verdriet bezig en zijn er allerlei praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals het verkopen van het huis. Als ouders veel met zichzelf bezig zijn, al is dat niet bewust, is er te weinig ruimte voor het kind. Daardoor liggen veel kinderen te piekeren in hun bed.”

 

Het boek is verkrijgbaar via bol.com