Kunnen Tom en Anna hun geplande vakantie kosteloos annuleren nu ze hebben besloten om te gaan scheiden?

We geven je 3 tips!

 

Het huwelijk van Tom en Anna loopt al jaren niet lekker. Toch proberen ze steeds weer nieuw leven in hun relatie te blazen door leuke uitjes te plannen. Zo hebben ze ook al in maart hun vakantie voor oktober naar Griekenland geboekt; twee weken uitrusten in een all inclusive hotel, dat doet iedereen goed, toch?! Helaas loopt het helemaal anders. Anna besluit dat ze het niet langer ziet zitten en wil scheiden. Ondanks dat Tom zelf ook wel ervoer dat het tussen hen niet lekker ging, komt de klap hard aan. Er zit niets anders op, samen beslissen ze om naar een mediator te gaan om de scheiding vorm te gaan geven. Samen op vakantie gaan zien ze niet meer zitten, maar ze hebben er wel een paar duizend euro voor betaald. Kunnen ze dit geld op de een of andere manier terugkrijgen?

 

Veel mensen boeken een vakantie weken of soms al maanden van tevoren. In deze periode kan er veel gebeuren. Het wordt dan ook altijd aangeraden om een annuleringsverzekering af te sluiten. Niet iedereen leest de poliswaarden echter volledig en weet dus ook niet alle geldige redenen om een vakantie te kunnen annuleren. Is het verbreken van een relatie een geldige reden om een vakantie te annuleren?

 

Dat hangt er dus vanaf…. Ik geef je hieronder 3 tips om het geld dat je aan de vakantie hebt besteed niet verloren te laten gaan.

 

1. Check de polisvoorwaarden

Elke verzekeraar hanteert zijn eigen voorwaarden. Sla daarom ook je eigen polisvoorwaarden erop na om te kijken wat jouw verzekeraar geldige redenen vindt om een reis te annuleren. Voor wat betreft verbroken relaties geldt in de meeste gevallen dat alleen relaties die officieel als ontbonden zijn vastgelegd, een geldige reden opleveren.

 

2. Verzamel bewijsstukken

Indien je gaat scheiden en je een reis wenst te annuleren, moet de echtscheidingsprocedure al in gang zijn gezet. Hiervan moet je bewijsstukken overleggen. Daarnaast dient deze procedure pas gestart te zijn na het boeken van de reis.

Wanneer je samenwoont wordt vaak als voorwaarde gesteld dat het samenlevingscontract moet zijn “ontbonden door de notaris”. De in de meeste samenlevingscontracten voorgeschreven wijze van beëindiging van een samenlevingscontract “door opzegging middels een aangetekende brief” is dus, met het oog op het beroep doen op de annuleringsverzekering, meestal niet voldoende.

Indien je samenwoont, maar geen contract hebt opgesteld, is het bij de verbreking van een relatie niet mogelijk om een geslaagd beroep te doen op de annuleringsverzekering.

 

3. Wijziging naam tickets

Indien het je niet lukt om de vakantie te annuleren, is het een idee om te kijken of het mogelijk is om de naam op een ticket te wijzigen. Veel vliegtuigmaatschappijen bieden tegen een relatief kleine meerprijs de optie aan om de naam op een ticket te veranderen. Op deze manier zou er dus in ieder geval iemand anders gebruik van kunnen maken.

 

Het valt en staat dus met de polisvoorwaarden en bewijsstukken. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent. Let op: iedere verzekeraar hanteert verschillende voorwaarden. Zorg daarom altijd dat je bij jouw eigen verzekeraar nagaat welke voorwaarden op jouw situatie van toepassing zijn.

 

Ga je scheiden en wil je hieraan niet al te veel geld aan uitgeven? Dan hebben wij iets voor jou! Wij bieden een Doe-het-zelf traject aan waarin mensen zelf veel werkzaamheden verrichten om de gevolgen van hun scheiding te regelen, maar waarin alles wel gecheckt wordt door een gespecialiseerde familierecht advocaat-mediator.

 

[pexcirclecta pex_attr_title=”Heeft u vragen? Neem dan nu contact met ons op!” pex_attr_button_text=”Contact” pex_attr_button_link=”/contact” pex_attr_button_link_open=”same” pex_attr_button_color=”ae3537″][/pexcirclecta]