, ,

Let op: het is van groot (financieel) belang om je bij een echtscheiding te laten begeleiden door een specialist!

Overbedeling in overwaarde voormalig echtelijke woning kwalificeert als afkoop alimentatie

Martijn en Vera zijn in gemeenschap van goederen met elkaar getrouwd. Tot de huwelijkse gemeenschap behoort de echtelijke woning, die belast is met een hypothecaire lening. In 2011 besluiten ze om te gaan scheiden. Ze zijn het erover eens dat de woning verkocht moet worden, omdat beiden niet zelfstandig alle lasten kunnen doen. Een moeilijke beslissing, maar het is noodzakelijk. In het echtscheidingsconvenant komen ze overeen dat Vera de volledige overwaarde van de woning mag houden en dat Martijn aan Vera € 1.915,10 bruto per maand als partneralimentatie zal betalen. Vanaf het moment dat de woning verkocht en geleverd is aan iemand anders zal het bedrag aan partneralimentatie echter afnemen naar € 600,– netto per maand. De rechtbank neemt het door Martijn en Vera ondertekende echtscheidingsconvenant op in de beschikking. Kort daarna wordt het huis verkocht en geleverd aan een derde en ontvangt Vera de volledige overwaarde van € 60.091,79.

De belastinginspecteur legt aan Vera vervolgens een navorderingsaanslag over haar inkomstenbelasting 2010 op, aangezien hij van mening is dat de helft van de door Vera ontvangen overwaarde (€ 30.045,–) eigenlijk een afkoopsom van de partneralimentatie is. Vera is het daar absoluut niet mee eens, maar het lukt haar niet om de rechtbank te overtuigen. Daarop beslist ze om in hoger beroep te gaan. Vera is van mening dat de door haar ontvangen overwaarde moet worden aangemerkt als een immateriële schadevergoeding en daarnaast hebben zij en Martijn nooit de bedoeling gehad om de alimentatie af te kopen.

Het hof oordeelt in hoger beroep dat partijen redelijkerwijs aan het echtscheidingsconvenant de betekenis mochten toekennen dat enerzijds Martijn afstand zou doen van de hem toekomende helft van de overwaarde van de woning ten gunste van Vera en – anderzijds – dat Vera daartegenover genoegen zou nemen met een lagere alimentatie. Het hof is dan ook van mening dat er wel degelijk sprake is van een afkoop van de alimentatie en de navorderingsaanslag op Vera is dan ook terecht.

Deze situatie en navorderingsaanslag had voorkomen kunnen worden! Zonde en niet nodig. Bij een scheiding moeten er natuurlijk een hoop praktische zaken geregeld worden, waar jullie zelf veel aan kunnen doen. Er komt echter wel wat bij kijken om alles, met name ook op het fiscale vlak, in goede banen te leiden. Staar je dus niet blind op al die lage (online) pakketprijzen om je scheiding te regelen. Goedkoop is in dit soort gevallen vaak duurkoop! Laat je goed informeren door een gespecialiseerde professional. Iemand die met je meedenkt en zich niet alleen focust op het afronden van de scheiding maar ook de periode daarna en alles wat daarbij komt kijken. Zo kan je je eerder richten op de toekomst. En daar is toch iedereen bij gebaat?!

Speciaal voor de mensen die gaan scheiden en hier niet te veel geld aan uit willen geven, maar wel het belang zien van het betrekken van deskundige professionals bij jullie scheiden, hebben wij het Doe-het-Zelf traject gelanceerd. In dit traject verrichten jullie voornamelijk zelf veel werkzaamheden, waardoor jullie kosten kunnen besparen, maar vindt er wel een check plaats, door een familierecht advocaat en financieel echtscheidingsadviseur, aan de hand van de juridische normen en maatstaven. Alle stukken worden gezamenlijk doorgenomen, zodat we zeker weten dat alles aansluit bij jullie wensen en doelen.

Meer weten over de inhoud van ons Doe-het-zelf traject? Kijk dan op https://www.vanarkelfamilierecht.nl/mediation/ en neem contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen!