Op een goede manier scheiden; hoe pak je dat aan?

8 tips om je scheiding op een respectvolle manier te regelen

De term vechtscheiding wordt vaak te pas en te onpas gebruikt, maar wanneer spreek je nou eigenlijk van een vechtscheiding? Nou, dat is het geval als een scheiding niet alleen gepaard gaat met negatieve gevoelens richting de (toekomstige) ex-partner, maar als het ook echt de bedoeling is om met dit gedrag schade toe te brengen aan deze ex-partner. Kinderen zijn vaak de dupe van deze gedragingen en ondervinden hier ook schade van.

 

Problematische scheidingen komen helaas zo vaak voor dat ‘vechtscheiding’ een heus modewoord is geworden. Dat is in-en-in triest te noemen!

 

Afgelopen week stond een interessant artikel in het Algemeen Dagblad (AD) met het advies om direct bij het trouwen, afspraken te maken over een eventuele scheiding. Op deze manier zou de kans veel kleiner zijn dat een relatiebreuk tot een vechtscheiding zou leiden. Notarissen roepen (toekomstige) ouders dan ook massaal op om hierover na te denken en afspraken te maken met hun partner over de gevolgen van een eventuele scheiding. Dit is natuurlijk geen leuk onderwerp om aan de keukentafel te bespreken, maar het is wel verstandig om hierbij stil te staan. Wij schreven hier al een blog over in 2014 (https://www.vanarkelfamilierecht.nl/scheiding-regelen-bij-trouwen/). Niet alleen notarissen hebben de noodklok geluid, ook veel andere gespecialiseerde professionals geven aan dat het anders moet! Er zijn dan ook diverse initiatieven om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Divorce Challenge.

 

Reeds in 2013 heeft de Kinderombudsman geadviseerd om mediation en scheidingseducatie voor ouders in scheiding verplicht te stellen. Zowel in eenzijdige als mediationzaken proberen wij binnen Van Arkel Familierecht alles wat bij een scheiding komt kijken in goede banen te leiden. De belangen van kinderen staan centraal en we proberen actief bij te dragen aan het de-escaleren van het conflict.

 

Wij vinden het prettig dat er steeds meer aandacht voor dit onderwerp komt. Als mensen de hulp en tools krijgen om op een respectvolle manier hun scheiding te regelen, wordt de kans op een vechtscheiding beperkt. Niemand zit te wachten op (de gevolgen van) een conflictueuze scheiding. Denk er dus over na en maak bewuste keuzes als je gaat trouwen. Heb het met elkaar over de mogelijkheid van een scheiding en wat dat met zich mee zou brengen. Hierdoor zou veel schade voorkomen kunnen worden…

 

Gelukkig zijn lang niet alle echtscheidingen ook vechtscheidingen! Vaak genoeg hebben wij mensen aan tafel die alles op een respectvolle manier willen regelen. Mensen die nog met veel liefde over elkaar spreken en die voor hen beiden en hun eventuele kinderen een nieuwe toekomst vorm willen geven.

 

Maar hoe doe je dat nou, “lief” scheiden? Makkelijker gezegd dan gedaan in zo’n stressvolle en emotionele situatie! Hieronder geven we je 8 tips;

  • Wees compassievol naar jezelf en de ander;
  • Praat op een respectvolle manier over moeilijke zaken en probeer je ook in de ander te verplaatsen;
  • Financiën zijn altijd een gevoelig onderwerp, maar zet je in om een regeling over een te komen waar jullie je beiden goed bij voelen en waarmee jullie beiden ook een nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan;
  • Het is een cliché, maar het draait om compromissen sluiten;
  • Zorg ervoor dat je je (zeker in aanwezigheid van de kinderen) niet negatief over de andere ouder uitlaat;
  • Schakel op tijd gespecialiseerde hulp in die jullie helpt bij het in goede banen leiden van alle te regelen zaken;
  • Stel het belang van de kinderen voorop, ook als dat inhoudt dat jij zelf een stapje terug moet doen;
  • Blijf op een constructieve manier communiceren met elkaar!

 

Komt u er niet uit of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.