Nieuwe ontwikkelingen in de advocatuur

06-04-14 | Afgelopen week gaf ik les aan twee groepen advocaat-stagiaires over ADR (Alternative Dispute Resolution). Dat betreft alternatieven voor een gerechtelijke procedure bij het oplossen van een conflict. De bekendste vormen zijn mediation, arbitrage en bindend advies. Een relatief nieuwe vorm is collaborative practice, waarvan de overlegscheiding een voorbeeld is.

Zo’n lesdag is voor mij geslaagd als ik behalve het overbrengen van de kennis over de vormen en kenmerken van de alternatieven, ook goed overbreng welke positieve rol je als advocaat kunt hebben. Als je bij iedere nieuwe zaak het probleem en de vraag van je client helder hebt, kun je hem/haar wijzen op de verschillende manieren van conflictoplossing die er zijn. Vervolgens kun je  samen de opties overwegen en de client goed bij staan bij de keuze en vervolgens bij dat proces. Ook als dat betekent dat je als advocaat naar de achtergrond gaat. Ook is het goed te beseffen hoe zinvol het kan zijn om er andere disciplines bij te betrekken.

Je kunt (ook als vertrouwde adviseur op de achtergrond) een goede rol hebben in het bereiken van een oplossing, waar client en zijn familie ook na dit conflict goed mee verder kunnen. Ik hoop dat ik de stagiaires ook inspireer om creatief te zijn en zelf nieuwe manieren te ontwikkelen of bestaande vormen te combineren.

Vorige week bezocht ik in Milaan een internationaal congres over overlegscheiden. Daar waren ruim 150 professionals vanuit de hele wereld die de ontwikkelingen in hun land op dit vlak deelden. Het was heel mooi om te ervaren dat deze gedreven gedragswetenschappers, advocaten, accountants, fiscalisten, valuaters en kindersspecialisten samenwerken om een scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen voor de clienten en hun families. Met als kers op de taart dat daardoor de negatieve gevolgen voor de kinderen beperkt worden.

Wat een geweldige ervaring om daarvan deel uit te maken! Ik hoop dat ik de nieuwe generatie advocaten inspireer om hun kennis en vaardigheden in te zetten voor een constructieve manier van conflictoplossing.