,

Een nieuwe partner na je scheiding; en nu….?

Hoe stel je een nieuwe partner voor aan je kinderen?

Er komt waarschijnlijk een moment dat je besluit om weer te gaan daten. En als je dan iemand ontmoet, is het moment van voorstellen en kennismaken spannend voor iedereen. Hoe pak je deze hele situatie nou het beste aan?

 

– Werk eerst aan jezelf
Zorg ervoor dat je de scheiding goed verwerkt. Praat erover met vrienden of familie en/of een professional. Zorg verder voor een goede balans in gezond eten, genoeg slapen en genoeg beweging. Dit alles kost veel energie!

 

– Zorg ervoor dat je nieuwe partner weet dat je kinderen op nummer 1 staan
Maak je prioriteiten aan iedereen duidelijk. Hierdoor zullen de kinderen zich veilig voelen, waardoor ze vervolgens sneller iemand kunnen accepteren.

 

– Stel niet zomaar iemand voor, maar zorg dat het echt serieus is
Laat de andere ouder op voorhand weten wie en wanneer je deze persoon aan de kinderen wenst voor te stellen. Hiermee kan een hele vervelende situatie voorkomen worden!

 

– Laat je kinderen wennen aan het idee van een nieuwe liefde
Kinderen moeten aan de hele situatie wennen, dit kost tijd en probeer niet te veel informatie in één keer te geven. Het nieuws kan namelijk best hard aan komen.

 

– Laat je kinderen weten dat het normaal is om er uiteenlopende gevoelens over te hebben
Het kan natuurlijk heel spannend en leuk zijn om een nieuw iemand te leren kennen, maar dit kan ook voor veel verdriet zorgen en de realisatie dat papa en mama nu echt niet meer bij elkaar komen.

 

– Onderzoek welke angsten jouw kinderen voelen, erken hun angsten en leg uit waarom die angsten er niet zouden hoeven zijn
Het zal er niet gelijk voor zorgen dat de angst helemaal weg is, maar dit kan wel voor wat opluchting zorgen.

 

– Neem de tijd voor je kinderen en maak ze echt een prioriteit
In het vormen van nieuwe relaties moet je veel tijd en energie steken. Geef de kinderen rust en stabiliteit en laat zien dat ze op je kunnen bouwen.

 

– Maak “grote mensen-problemen” geen problemen van je kinderen

 

– Vertel je kinderen de waarheid maar spreek nooit slecht over de andere ouder
Te veel informatie kan kinderen pijn doen en daardoor kan je als de boeman overkomen. De kinderen houden ook nog van de andere ouder en ze willen toestemming van jou ontvangen om ook nog van die ander te mogen houden, zonder dat ze je hier pijn mee doen. Wees eerlijk en heb het ook over mooie herinneringen. Zo help je ze met het verwerken van de scheiding.

 

Kortom: maak zowel je kinderen als je nieuwe liefde duidelijk dat je kinderen erg belangrijk voor je zijn en dat zij altijd op de 1e plaats komen. Als met name de kinderen zich veilig voelen en zich hiervan bewust zijn, zullen zij sneller de nieuwe partner accepteren en kunnen ze ook eerder van nieuwe ervaringen en gebeurtenissen genieten.