,

Op vakantie als gescheiden ouder

De “grote” vakantie staat weer voor de deur. Voor kinderen van gescheiden ouders betekent dit dat zij vaak twee keer op vakantie gaan, met verschillende bestemmingen. Met papa op vakantie én met mama op vakantie.

Voor gescheiden ouders zijn vakanties vaak lastig om in te plannen. Niet alleen dien je rekening te houden met elkaars wensen, de wensen van familie en collega’s, maar ook met eventuele nieuwe partners en de wensen van hun collega’s. Elke vakantie is het weer een gepuzzel om het eenieder naar de zin te maken en rekening te houden met wie wanneer vrij kan krijgen, in de hoop het voor allen zo prettig mogelijk te laten verlopen. De ervaring leert dat dit een hoop onrust met zich mee kan brengen. Natuurlijk kan het, door het opnemen van een vakantieregeling in het ouderschapsplan, in veel gevallen worden voorkomen en ben je discussies over de vakanties voor. Echter, in het geval er een nieuwe partner of werkgever in het spel komt, kan dit voor veranderingen zorgen.

Verklaring toestemming voor vakantie

Het is verstandig om door beide ouders een verklaring toestemming voor vakantie, in het Engels en in het Nederlands, te laten invullen en ondertekenen. Het is namelijk zo dat sinds het moment dat kinderen niet langer kunnen worden bijgeschreven in het paspoort van ouders de marechaussee meer aandacht schenkt aan alleenreizende ouders/samengestelde gezinnen met kinderen. Voor vragen en een voorbeeld-verklaring kunt u vrijblijvend contact met ons kantoor 078–620 87 34/ info@vafam.nl.

In het Algemeen Dagblad werd vorige week ook aandacht aan dit onderwerp geschonken. Dit artikel biedt een interessant kijkje in het plannen van een vakantie als samengesteld gezin.

 

Namens Van Arkel Familierecht wensen wij iedereen in ieder geval alvast een prettige vakantie!