Overlegscheiden: wat houdt deze term precies in?

Overlegscheiden. De laatste tijd lezen wij veel artikelen en advertenties waarin de term ‘overlegscheiden’ te pas en te onpas gebruikt wordt. Als men een scheiding in overleg regelt, is dit namelijk niet direct een ‘overlegscheiding’. Hieronder leggen wij uit wat deze term precies inhoudt.

Overlegscheiden in het kort
Het belangrijkste kenmerk van overlegscheiden is, zoals de naam al aangeeft, dat je in overleg treedt
om de scheiding te regelen, dus zonder rechtszaak. Dat wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Anders dan bij mediation hebben beide partners wel ieder een eigen advocaat. Iemand die er voor jouw belangen zit, maar niet tegen de vader of moeder van je kinderen strijdt. In veel gevallen is er een coach bij betrokken om ruimte te geven aan de emoties die uiteraard meespelen en het ouderschapsplan op te stellen, alsmede  een financieel expert voor de zakelijke kant van het geheel. Eventueel kan er een kindercoach aan het team worden toegevoegd. Op deze manier is alle expertise bij elkaar gebracht om een scheiding respectvol, efficiënt en duurzaam af te sluiten. Alle professionals die bij een overlegscheiding betrokken zijn, zijn lid van de VvCP (Vereniging van Collaborative Professionals) en hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd.

Hoe werkt dat dan?
Met het team van advocaten en andere deskundigen worden vergaderingen gehouden met beide ex-partners, waarin informatie wordt uitgewisseld en waarin je behoeften en verwachtingen kunt uitspreken.

Helder, transparant en in alle redelijkheid.

Wat is het voordeel van overlegscheiden?
Overlegscheiden kent veel voordelen. Zo is het veel sneller afgerond dan een ‘vechtscheiding’ en per
saldo ook voordeliger. Overlegscheiden gebeurt in alle rust en openheid, met respect voor elkaar.
Dat leidt tot duurzame oplossingen waar je allebei achter staat en waar meer ruimte is voor persoonlijke wensen en belangen. Dat beperkt de schade voor de kinderen. Voor ondernemers is het van belang dat de financiële expertise aan tafel zit. Daardoor wordt de onderneming (indien van toepassing) op correcte wijze gewaardeerd, een realistische inkomstenstroom voor de toekomst bepaald, het eventuele pensioen in eigen beheer wordt op realistische wijze gewaardeerd en ook worden alle fiscale aspecten goed meegenomen.

Wat als jullie er toch niet uitkomen?
Die kans is klein, want dat proberen we te allen tijde te voorkomen. Een vechtscheiding kost veel meer in materiële en immateriële zin. Als overlegscheiden niet lukt, is mediation meestal ook geen optie meer. Als een overlegscheiding staakt, trekken alle professionals zich terug, en beginnen de ex-partners aan een nieuw traject van procederen.

Wilt u scheiden in overleg en een vechtscheiding voorkomen? De professionals van de VvCP (Vereniging van Collaborative Professionals) benaderen conflicten strategisch en constructief, adviseren partijen en zien er op toe dat er een respectvolle lange termijn-oplossing wordt gerealiseerd, zonder procederen.

Speciaal opgeleide coaches, ervaren familierechtadvocaten of gekwalificeerde financieel deskundigen vindt u via www.overlegscheiden.com. Twijfelt u of deze methode bij u past? Bij de meeste leden kunt u een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen waarbij dit wordt beoordeeld met u.

Wil je meer weten, bel gerust via 078 – 620 87 34 of stel je vraag via het contactformulier.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.