fbpx

Welke manier van scheiden is het meest geschikt als je ondernemer bent?

Scheiden als ondernemer? Ben je ondernemer, medisch specialist en/of een vermogende particulier? Heb je een vrij beroep of ben je een hoogopgeleide professional of diens partner? Dan is een scheiding vaak complex en staat er veel op het spel. Het is dan van groot belang dat er extra aandacht en expertise is op financieel en fiscaal vlak. Wij hebben daarvoor  de benodigde (basis)kennis in huis. Daarmee worden de aandachtspunten gesignaleerd. We gaan echter voor het optimale resultaat. Om die reden wordt er in dat geval altijd samengewerkt met een financieel of fiscaal deskundige.

De minst kostbare manier van scheiden (en direct ook de meest constructieve manier) als ondernemer is om dat via mediation of overlegscheiden (collaborative divorce) te doen. Als jullie als partners gelijkwaardig zijn qua kennis en invloed in het bedrijf kan dat via mediation. Vaak is het daarbij dan wel verstandig om een neutrale financial te betrekken en niet alleen de eigen accountant. Op die manier is er minder risico op twijfel over de neutraliteit.

Als één van de partijen ondernemer is en de ander weinig afweet van de jaarcijfers en de toekomstplannen van de onderneming, is de overlegscheiding de aangewezen weg. Dan wordt het verschil in kennis en invloed geneutraliseerd doordat iedere echtgenoot een eigen adviseur (advocaat) heeft. Deze manier van scheiden is weliswaar kostbaarder dan mediation, maar goedkoper en efficiënter dan de klassieke manier met twee advocaten. Daar heeft ook ieder een eigen advocaat, maar die werken in de meeste gevallen niet samen aan een duurzame oplossing. Daarnaast wordt er in de meeste gevallen ook geen neutrale deskundige ingeschakeld. Daardoor is er langer discussie en is er steeds het risico van een procedure bij de rechter.

Hoe werken we?
• Een neutraal gespecialiseerde financial interpreteert de cijfers voor beiden en kijkt wat nodig is om de continuïteit voor het bedrijf te waarborgen. Ook kijkt hij naar wat in redelijkheid uit de onderneming kan worden onttrokken aan inkomen om te komen tot een kinder- en/of partneralimentatieregeling, als dat aan de orde is;
• De belangen van beide partners, de kinderen en het bedrijf worden in acht genomen. Het hangt immers allemaal met elkaar samen;
• Als er (een deel van) van de waarde van het bedrijf afgerekend dient te worden, wordt berekend wat in redelijkheid kan worden afgerekend, zonder dat het bedrijf in gevaar komt. Er wordt besproken of afrekenen in termijnen of op een later tijdstip (bij verkoop van de onderneming, als dat nodig is). Kortom, er wordt gestreefd naar een regeling waar beide partners en de onderneming of zelfstandige mee verder kunnen.
• Beide partners hebben hun eigen advocaat met wie zij alle vragen, voors en tegens kunnen bespreken.

Overlegscheiden is om die reden vaak de beste keuze voor partners met één of meerdere ondernemingen. Daarbij wordt niet alleen gewerkt aan gezond ouderschap na de scheiding, maar ook aan een gezonde financiële regeling voor beide partijen en het bedrijf. Dat maakt het de investering meer dan waard! Het is respectvoller, sneller en goedkoper dan procederen!

Wil je meer weten, bel gerust met 078 – 620 87 34 of stel jouw vraag via het contactformulier.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.