,

Scheiden of blijven?

Overweeg je om je relatie te verbreken, twijfel je daarover?
In het AD van afgelopen zaterdag stond een artikel over een onderzoek van de Amerikaanse top econoom Steven Levitt. De conclusie was dat opgeven gelukkig gemaakt. Vooral als het gaat over belangrijke keuzes zoals het wel of niet verbreken van een relatie, zou de keuze om te stoppen met de relatie gelukkiger maken dan doormodderen.

 

Ik ken echter ook onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat een groot deel van de mensen die gescheiden zijn spijt hebben van hun keuze. Een scheiding levert immers veel verdriet en financiële schade op, soms vervelende procedures en dat heeft gevolgen voor de kinderen. Hierover kunnen mensen zich nog jaren schuldig voelen. Ook blijkt het in een nieuwe relatie niet altijd beter of fijner te zijn.

 

Het advies uit het onderzoek van Levitt zou zijn dat je bij twijfel over je relatie altijd de keuze moet maken om te stoppen. Gezien de resultaten van het andere onderzoek zou echter mijn advies zijn om – voor dat je stopt met je relatie – uit te zoeken of er manieren zijn om anders, beter, met elkaar door te gaan.

 

Dat een relatie niet meer soepel en prettig loopt, wil niet zeggen dat er niets te verbeteren valt. Als jullie elkaar ooit zo leuk hebben gevonden dat je verliefd was en genoeg van elkaar hield om met elkaar te trouwen, dan is dat een goede basis. Het vuur was er, is er nog een vonkje dat je weer kunt aanwakkeren?

 

Zo ja, hoe dan?

 

Je kunt ervoor kiezen om een scheiden of blijven gesprek/traject aan te gaan. Bij Van Arkel Familierecht bieden we dat aan. Dan wordt duidelijk wat er nu mis is in de relatie. Ligt het in een gebrek aan goede communicatie, dan bieden we verschillende opties aan om dat te verbeteren. Bij diepgaande problemen, kunnen we doorverwijzen naar (relatie)therapie.

 

Natuurlijk kan de conclusie zijn dat jullie daadwerkelijk uit elkaar gegroeid zijn en er geen mogelijkheden meer zijn voor het herstel van de relatie. Als dat de conclusie is die uit het gesprek volgt, is onze ervaring dat daarna het echtscheidingstraject soepeler verloopt. Ik kan me voorstellen dat daarna het schuldgevoel ook niet zal optreden of minder is, omdat de keuze heel weloverwogen gemaakt is en beide partners de conclusie kunnen trekken dat voortzetten van de relatie niet zinvol is.

 

Dus twijfel over scheiden of blijven? Maak een afspraak zodat jullie goed kunnen bepalen wat de juiste keuze is.