fbpx

Drs. Jan Willem Kuiper – Coach en mediator

Jan Willem Kuiper (1962) wordt regelmatig ingezet als mediator en oplossingsgerichte coach bij Van Arkel Familierecht. Hij studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na zijn studie is hij ruim 13 jaar werkzaam geweest in het Erasmus MC, waar hij zijn specialisatie tot radioloog heeft gedaan. Op dit moment is hij parttime werkzaam als radioloog in het Ikazia ziekenhuis te Rotterdam.

Begin 2008 is zijn huwelijk geëindigd in een echtscheiding en halverwege 2008 heeft hij de volledige zorg over zijn 2, toen jonge, pubers gekregen. Zijn belangstelling voor optimaal communiceren is ontstaan toen hij geconfronteerd werd met problemen rondom zijn eigen scheiding. In 2009 heeft hij de opleiding tot mediator bij het Centrum voor Conflicthantering in Haarlem gevolgd. Inmiddels is hij hertrouwd en met 4 kinderen in een samengesteld gezin heeft hij ook ruime ervaring met de interacties op dit vlak. Op verzoek kan hij ingezet worden bij relatie- en scheidingsmediations, met name als co-mediator. Sinds 2014, na het volgen van een opleiding oplossingsgericht coachen, wordt hij ook ingeschakeld als coach bij relatie- en werkgerelateerde vraagstukken. In 2015 volgde hij de training Strategisch Zelfmanagement in Afrika. In 2016 heeft hij de training gevolgd voor Zacht Werken® coach bij business coach Ellen de Lange-Ros. Als gecertificeerd Zacht Werken® coach geeft hij ook trainingen speciaal gericht op hardwerkende artsen.

Visie
Als oplossingsgerichte coach focust hij zich op oplossingen en niet op problemen. Als coach is het zijn doel om mensen te begeleiden bij het zoeken naar oplossingen op een constructieve en positieve manier. Het is met name belangrijk om te werken vanuit het nu, gericht op een gewenste toekomst. U als cliënt bepaalt wat de goed werkende oplossing is, tenslotte kent niemand anders uw situatie beter. Samen met u tracht hij tot pragmatische en realistische oplossingen te komen die aansluiten bij uw behoefte.

Werkwijze
Bij Van Arkel Familierecht ligt de focus op het oplossen van problemen rondom de scheiding, met name in de omgang met de (toekomstige ex-)partner, de kinderen en andere problematiek. Ook is er aandacht voor de speciale dynamiek van een samengesteld gezin, indien dat speelt. Het doel is om u op respectvolle wijze in een kortdurende coaching te begeleiden naar de toekomst waarin positief denken centraal staat.

De belangrijkste uitgangspunten en basisprincipes van oplossingsgerichte coaching:

  • Verandering is een continue proces en is onvermijdelijk.
  • De bruikbare veranderingen zetten we in.
  • Gedetailleerde analyse en begrip van het probleem helpt ons bij het vinden van het probleem.
  • Een probleem is er niet altijd; in de uitzondering vinden we de weg naar oplossingen.
  • De cliënt definieert zelf het coaching doel.
  • De cliënt bezit de capaciteiten die nodig zijn om tot oplossingen te komen.
  • Er zijn veel manieren om naar een situatie te kijken. Er is geen “foute” manier, dus meerdere manieren kunnen even goed werken.
  • Kleine veranderingen in de gewenste richting kunnen worden ingezet met groot effect. Er is slechts een kleine verandering nodig.