,

7 Tips voor fijne feestdagen na een echtscheiding

Het jaar is weer voorbij gevlogen en voor we het weten is het al weer Kerst en Oud & Nieuw! Ondanks dat deze donkere dagen soms een winterdipje kunnen veroorzaken, is de maand december toch ook wel een erg sfeervolle maand met veel leuke plannen. Samenzijn met familie en vrienden, lekker eten en leuke films op TV kijken klinken als een goed recept voor een fijn einde van het jaar. Voor gescheiden ouders en hun kinderen is dit echter veelal geen gemakkelijke periode, omdat het in de meeste gevallen dan geen optie is om de feestdagen toch nog samen door te brengen.

 

De feestdagen kunnen gescheiden ouders en hun kinderen een hoop stress opleveren. Bij wie zijn de kinderen Eerste Kerstdag? Bij welke ouder zijn de kinderen om het nieuwe jaar in te luiden? Tijdens deze periode kan er voor kinderen het gevoel ontstaan dat er altijd een ouder is die je moet teleurstellen.

 

Kortom de decembermaand is niet voor iedereen een tijd van onbezorgd genieten. Daarom hieronder een aantal tips om de feestdagen als gescheiden ouder zo goed mogelijk door te komen:

 

  • Begin tijdig met overleggen over hoe je de feestdagen wenst te verdelen, zodat je de kinderen ook tijdig kunt vertellen hoe hun dagen zullen verlopen. Op deze manier creëer je rust en structuur, maar vooral ook overzicht!
  • Probeer de feestdagen, voornamelijk voor de kinderen, zo leuk mogelijk te maken. Doe je best om te laten zien, dat je ondanks de scheiding, er toch leuke dagen van probeert te maken!
  • Zorg ervoor dat je de feestdagen niet extra beladen maakt voor de kinderen en dat je hen niet belast met jouw emoties en eventuele teleurstelling.
  • Gun je ex-partner ook quality time met de kinderen en spreek niet op een onaardige manier over hem of haar tegen de kinderen.
  • Wees realistisch. Ook tijdens de feestdagen kan het voorkomen dat er iets niet helemaal soepel verloopt.
  • Stimuleer de band van je kinderen met de andere ouder, ook al heeft dat tot gevolg dat de kinderen niet op alle feestdagen bij jou zijn, hoe graag je dat ook zou willen.
  • Zorg er voor dat de kinderen zich vrij voelen én de gelegenheid krijgen om verhalen te vertellen over wat zij hebben meegemaakt bij hun andere ouder, hoe moeilijk dat ook kan zijn om te horen.

 

Maak er voor iedereen fijne feestdagen van!