,

Tips voor ondernemers die gaan scheiden of trouwen – in tijden van Corona (1/12)

Huwelijk uitgesteld? – opstellen huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie ondernemer en hadden jullie gepland om in het voorjaar of de zomer van 2020 te trouwen na het opstellen van huwelijkse voorwaarden?

Grote kans dat jullie het feest hebben uitgesteld, zeker als je het niet in hele kleine kring wilde vieren. Dat is natuurlijk even slikken als je je had verheugd op een onvergetelijk dag om, omringd door familie en vrienden, jullie liefde te bezegelen en te vieren.

Maar zoals altijd…  elk nadeel heeft zijn voordeel.

In dit geval heb je extra tijd en ruimte om na te denken over hoe je de zakelijke kanten van je huwelijk regelt. Dat wil er nogal eens bij inschieten als alle aandacht gaat naar de locatie, de jurk, de taart, de gastenlijst en al die andere feestelijke punten waaraan gedacht moet worden. En het opstellen van huwelijkse voorwaarden mag tot aan de dag dat je gaat trouwen.

Het regelen van de zakelijke kant van je huwelijk door middel van het opstellen van huwelijkse voorwaarden is best spannend en lijkt niet passend bij de romantiek van dat moment. Je moet er echt voor in gesprek gaan met elkaar, zeker als je ondernemer bent.

Dat voelt misschien berekenend, maar geloof me, in mijn praktijk spreek ik heel vaak mensen – en met name ondernemers – die spijt hebben dat ze de zakelijke kant van hun huwelijk op voorhand niet beter hebben geregeld.

“Huwelijkse voorwaarden worden geschreven met het verstand voor als het hart de liefde vergeten is.”​- Hannah Stern, The Split

Bijvoorbeeld omdat:

  • de ander schulden heeft, waarvoor je zonder huwelijkse voorwaarden aansprakelijk kunt worden. Zelfs als je bij een scheiding wilt regelen dat degene die de schulden heeft veroorzaakt die ook volledig op zich neemt, is dat nog niet zo makkelijk. De schuldeiser heeft namelijk niets te maken met dit soort afspraken en kan de schuld (deels) toch bij jou verhalen. Ook de fiscus gaat er niet in mee. Die kan stellen dat er sprake is van een schenking als de schulden die juridisch voor rekening van beide partijen zijn, door één partij worden gedragen. Dat kan leiden tot een schenkingsheffing.
  • een van jullie beide overweegt om ondernemer te worden?
  • een van jullie ondernemer is of allebei?
  • er al het nodige vermogen aanwezig is en jullie goed willen vastleggen hoe je daarmee om wilt gaan.

Do:

  • Besef dat het regelen van de zakelijke aspecten van je relatie hoort bij een volwassen relatie en het in jullie beider belang kan zijn om huwelijkse voorwaarden te hebben.
  • Vraag goede uitleg over de juridische en fiscale gevolgen van verschillende regelingen bij een notaris of echtscheidingsadvocaat.
  • Schakel begeleiding in bij de gesprekken hierover, dat maakt dat het gesprek ondanks de meespelende emoties in goede banen wordt geleid.

Don’t:

  • Je kop in het zand steken.
  • Denken dat het ongepast is om over geld te praten bij het treffen van voorbereidingen van een huwelijk.
  • Denken dat je dit soort financiële kwesties in plaats van bij huwelijkse voorwaarden, kunt oplossen door het achteraf met elkaar te regelen.

Heeft dit blog je aan het denken gezet? Wil je een oriënterend gesprek met me aanvragen? Bel 010 – 820 98 69 of 078 – 620 87 34 of mail dan naar info@vafam.nl

Over de auteur:
Wampie van Arkel is een ervaren (overlegscheidings)advocaat, mediator en ondernemer. Haar praktijk Van Arkel Familierecht heeft een vestiging in Rotterdam en in
Hendrik-Ido-Ambacht. Momenteel is zij voorzitter van de Vereniging van Collaborative Professionals; de multidisciplinaire vereniging van advocaten, financieel deskundigen psychologen en pedagogen. In teamverband brengen zij complexe scheidingen tot een duurzame regeling zonder naar de rechter te gaan.

Wampie van Arkel is ervaringsdeskundige. Zij is in de vorige crisistijd (2009) gescheiden en heeft daar de nodige uitdagingen bij ervaren, zowel als mens als als ondernemer. Bij deze scheiding zat ook haar/hun bedrijf als het ware ‘aan tafel’. In 2012 is zij opnieuw getrouwd met iemand die ook in de crisistijd isgescheiden. Dat gaf een gevoel van herkenning, maar het zorgde ook voor diverse hobbels bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. Bij die besprekingen schoven opnieuw twee bedrijven aan bij de onderhandeltafel.

Deze ervaringen en alles wat ze daarvan heb geleerd heeft, heeft zij verwerkt in deze blogserie.