,

TIPS VOOR ONDERNEMERS DIE GAAN SCHEIDEN OF TROUWEN – IN TIJDEN VAN CORONA (2/12)

Vieren Huwelijksjubileum uitgesteld ? – aanpassen huwelijkse voorwaarden

Als ondernemer 12 ½ of 25 jaar getrouwd en deze zomer een leuk feest gepland?

Waarschijnlijk hebben jullie dit feest uitgesteld. Dat is natuurlijk heel jammer! De gemiddelde duur van een huwelijk is tegenwoordig 14 jaar. Dus als je lang en gelukkig (😉) met elkaar getrouwd bent, is dat zeker reden voor een feest!

Hoe zou je de dag dat je het feest zou geven toch zo kunnen besteden dat het een eerbetoon aan je huwelijk is? Als ik een suggestie mag geven: ga gedurende een mooie wandeling en/of onder genot van een lekkere lunch (heerlijk nu de terrassen weer open zijn!) het gesprek aan met elkaar. Wat had je aan het begin van jullie huwelijk verwacht van de relatie, wat heeft het je gebracht en wat brengt het je op dit moment?

Als er ook aspecten zijn waar je niet blij mee bent, is het misschien spannend om te doen. Maar uitgesproken gevoelens geven een kans op verdieping van de relatie, terwijl onuitgesproken gevoelens verwijdering geven. In dat kader zou je ook eens kunnen kijken naar de bedoeling van de huwelijkse voorwaarden aan het begin van het huwelijk en hoe die zich verhouden tot de huidige situatie.

Recentelijk waren mijn man en ik acht jaar getrouwd. En ondanks het feit dat we hadden afgesproken om elke vijf jaar onze huwelijkse voorwaarden tegen het licht te houden, was het er bij ons ook nog niet van gekomen.

Inmiddels zijn er de nodige ontwikkelingen geweest in mijn onderneming en hebben we samen een huis gekocht. In dat huis is ook een tweede locatie van mijn kantoor gevestigd. Genoeg redenen om eens goed te bespreken wat de bedoeling van onze huwelijkse voorwaarden was en of dat nu nog steeds goed uitpakt voor ons beiden.

De conclusie was dat het hoognodig was om een aantal afspraken in onze huwelijkse voorwaarden te herzien. Ook zijn de “wonden” die we hadden van onze eerste scheiding inmiddels meer geheeld en is het vertrouwen in elkaar sterker geworden. Dat maakte ook dat we nu weer iets anders tegen een aantal zaken aankeken.

Na een korte afstemming met onze financieel adviseurs wordt nu de afspraak bij de notaris ingepland.

Wat zijn onderwerpen uit de huwelijkse voorwaarden om eens goed tegen het licht te houden?

·        Is er een scheefgroei in vermogensopbouw en klopt dat met jullie wensen?

·        Is er een verrekenbeding afgesproken en is dat wel eens uitgevoerd?

·        Is de tenaamstelling van de echtelijke woning zoals de bedoeling is?

·        Zijn er ondernemersrisico’s die beter gedekt kunnen worden?

·        Heeft iemand geld gestoken in een zaak van de ander en ligt dat duidelijk vast?

Do:

·        Besef dat het regelen van de zakelijke aspecten van je relatie hoort bij een volwassen relatie.

·        Vraag goede uitleg over de juridische en fiscale gevolgen van verschillende regelingen bij een notaris of gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat.

·        Als er een serieus verschil van mening ontstaat tijdens het eerste gesprek tussen jullie, regel dan begeleiding bij de vervolggesprekken hierover. Dat maakt dat het gesprek ondanks de meespelende emoties in goede banen kan worden geleid.

Don’t:

·        Je kop in het zand steken.

·        Denken dat het ongepast is om over geld te praten binnen een huwelijk.

En besef: zaken goed regelen gaat makkelijker als de liefde leeft.

Dit is onderdeel van een 12 delige serie, klik hier voor het vorige blog

Ben je ondernemer en heeft dit blog je aan het denken gezet? Wil je een oriënterend gesprek met me aanvragen? Bel 010 – 820 98 69 of 078 – 620 87 34 of mail dan naar info@vafam.nl

Over de auteur:

Wampie van Arkel is een ervaren (overlegscheidings)advocaat, mediator en ondernemer. Haar praktijk Van Arkel Familierecht heeft een vestiging in Rotterdam en in Hendrik-Ido-Ambacht. Momenteel is zij voorzitter van de Vereniging van Collaborative Professionals; de multidisciplinaire vereniging van advocaten, financieel deskundigen psychologen en pedagogen. In teamverband brengen zij complexe scheidingen tot een duurzame regeling zonder naar de rechter te gaan.

Wampie van Arkel is ervaringsdeskundige. Zij is in de vorige crisistijd (2009) gescheiden en heeft daar de nodige uitdagingen bij ervaren, zowel als mens als als ondernemer. Bij deze scheiding zat ook haar/hun bedrijf als het ware ‘aan tafel’. In 2012 is zij opnieuw getrouwd met iemand die ook in de crisistijd is gescheiden. Dat gaf een gevoel van herkenning, maar het zorgde ook voor diverse hobbels bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. Bij die besprekingen schoven opnieuw twee bedrijven aan bij de onderhandeltafel.

Deze ervaringen en alles wat ze daarvan heb geleerd heeft, heeft zij verwerkt in deze blogserie.