,

Tips voor ondernemers die gaan scheiden of trouwen – in tijden van Corona 4/12

Wat doe je om tot een goede beslissing te komen?

Misschien hebben jullie net enkele maanden 24/7 op elkaars lip gezeten. En dan ook nog de kinderen erbij, geen kinderdagverblijf of school en henzelf les moeten geven. Sporten ging niet. Even oppas regelen bij opa en oma was ook niet aan de orde. Datenight evenmin…. Dat alles bij elkaar kan het heel moeilijk maken om het leven en elkaar leuk te blijven vinden.

Langzaam maar zeker gaan de kinderen weer naar school, kun je weer sporten, uit eten of naar de film. Maar vind je de ander nog leuk? Ben je happy? Of ben je ernstig gaan twijfelen aan je relatie?

Waar doe je wijs aan? Komt het niet happy zijn door een slechte relatie of is er iets anders aan de hand?

Judith en Kees

Een week geleden kwamen Judith en Kees bij me langs. Judith heeft twee kinderen uit haar eerste huwelijk (nu 16 en 13 jaar oud) en samen met Kees heeft ze nog een dochtertje gekregen, die nu zeven jaar oud is. De twee oudste kinderen verblijven de helft van de tijd bij Judith en Kees en de andere helft bij hun vader. Kees geeft aan dat de huidige situatie voor hem niet meer houdbaar is.

Hij heeft vorige week een flat gehuurd om tot rust te komen. Dit is een voorlopige situatie voor het komende half jaar. In dat half jaar willen zij kijken of de relatie hersteld kan worden of dat ze definitief uit elkaar gaan. Hij geeft aan dat hij het laatste verwacht.

Judith geeft aan dat ook voor haar de situatie de afgelopen maanden niet houdbaar was. Zij zou wel graag een lat-relatie met Kees houden. Een goede regeling voor hun dochtertje was het eerste doel.

Beiden hadden zich niet gerealiseerd dat een samengesteld gezin nogal wat valkuilen heeft. Het is overigens goed te voorkomen om in deze valkuilen te stappen door een goede start te maken onder begeleiding van een zogenaamde stief(plan)coach. Kees geeft aan dat de puberteit van de oudste twee kinderen er flink heeft ingehakt bij hem en dat de conflicten die daarover zijn ontstaan tussen hem en Judith veel kapot hebben gemaakt. Judith geeft aan dat dat voor haar in eerste instantie ook zo was maar dat de informatie van de stief(plan)coach veel voor haar heeft rechtgezet. Zij realiseerde zich wat er niet goed gegaan was en besefte dat dat niet lag aan de relatie tussen haar en Kees. Ze waren te onvoorbereid in de valkuilen gestapt.

Ik herkende het een en ander uit mijn eigen samengestelde gezin en gaf aan dat ik veel goede resultaten terugkrijg van cliënten die werken met een stief (plan) coach. Als de strubbelingen tussen hen met name veroorzaakt zijn door verschillen in opvoedstijl, verschillende gezinsculturen en een lagere loyaliteit tussen stiefkinderen en stiefouder, zijn daarvoor vaak goede praktische oplossingen te vinden. Als de relatie tussen de volwassenen in principe goed is, kan deze de valkuilen van een samengesteld gezin overleven.

Kees gaf aan dat hij niet weet of hij de energie daarvoor nog op kan brengen. Er wordt gekozen voor een proefscheiding.We maken afspraken over de vrijheden en beperkingen die zij hebben tijdens deze proefscheiding. Ook maken we afspraken over de zorg voor hun gezamenlijke dochter en over de financiën.

Over twee maanden zullen terugkomen om verder te praten over hoe nu verder. Dan gaan we zien wat deze rust hen heeft gebracht, voordat zij verdere beslissingen zullen nemen.

Do:

·         Tijdelijk uit elkaar gegaan kan de nodige rust brengen, zodat je weer goed kunt nadenken over wat je wilt en nodig hebt.

·         Duidelijke afspraken over de zorg voor kinderen en de financiën zijn dan een must.

·         Duidelijke afspraken over wat je van elkaar verwacht in het omgaan met elkaar en met anderen is ook erg belangrijk.

Don’t:

·         Blijven doormodderen in een situatie die niet werkt.

·         Een relatie verbreken terwijl de storing niet tussen jullie onderling zit.

Dit blog is onderdeel van een serie. De vorige blog vind je via deze link. Heeft dit blog je aan het denken gezet? Wil je een oriënterend gesprek met me aanvragen? Bel 010 – 820 98 69 of 078 – 620 87 34 of mail naar info@vafam.nl.

——————————————————————————————————————————————

Over de auteur:

Wampie van Arkel is een ervaren (overlegscheidings)advocaat, mediator en ondernemer. Haar praktijk Van Arkel Familierecht heeft een vestiging in Rotterdam en in Hendrik-Ido-Ambacht. Momenteel is zij voorzitter van de Vereniging van Collaborative Professionals: de multidisciplinaire vereniging van advocaten, financieel deskundigen psychologen en pedagogen. In teamverband brengen zij complexe scheidingen tot een duurzame regeling zonder naar de rechter te gaan.

Wampie van Arkel is ervaringsdeskundige. Zij is in de vorige crisistijd (2009) gescheiden en heeft daar de nodige uitdagingen bij ervaren, zowel als mens als als ondernemer. Bij deze scheiding zat ook haar/hun bedrijf als het ware ‘aan tafel’. In 2012 is zij opnieuw getrouwd met iemand die ook in de crisistijd is gescheiden. Dat gaf een gevoel van herkenning, maar het zorgde ook voor diverse hobbels bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. Bij die besprekingen schoven opnieuw twee bedrijven aan bij de onderhandeltafel.

Deze ervaringen en alles wat ze daarvan heb geleerd heeft, heeft zij verwerkt in deze blogserie.