Trouwen of scheiden terwijl je een onderneming hebt – – Help, hoe red ik mijn bedrijf?

Joost, een succesvolle ondernemer van begin 40 kwam bezorgd bij mij op kantoor. Hij gaf aan te willen scheiden. Hij wilde het netjes regelen met zijn echtgenote, maar hij had ook veel zorgen over of zijn bedrijf niet ten onder zal gaan aan deze scheiding en de financiële gevolgen daarvan.

 

Hoe zorg je goed voor je onderneming en elkaar?
Goed voor je onderneming zorgen begint al voordat je gaat trouwen. Door open en realistisch het gesprek aan te gaan met je partner. Wat verwacht je van elkaar? Op welke vlakken zorg je voor elkaar? Op welke vlakken zorg je ook voor jezelf? Of voor je bedrijf? Wellicht moet je ook rekening houden met belangen van zakenpartners en of werknemers.

 

Een bedrijf voelt voor sommige ondernemers als een kind. Je hebt er alle energie en moeite aan besteed die je in je hebt. Als het bedreigd wordt, ben je bereid ervoor te vechten. En dat is nu juist de emotie die je bij trouwen of scheiden beter niet je gedrag kunt laten bepalen. Dat kan immers weer hele heftige gevolgen hebben voor de relatie met je partner. Zeker als jullie samen kinderen hebben, wil je dat niet.

 

Wat nu te doen als je goed voor je bedrijf wilt zorgen en ook liefdevol en respectvol met je partner om wilt gaan? Op een gelijkwaardige en open manier het (moeilijke) gesprek aangaan is de zure appel waar je doorheen moet. In mijn vorige blog gaf ik al een voorbeeld hoe dat kan gaan als je gaat trouwen.

 

Wat nu als je gaat scheiden?
Joost was geen huwelijkse voorwaarden overeengekomen met zijn echtgenote, Lisa. Zijn bedrijf diende bij een echtscheiding dan ook 50/50 met haar te worden afgerekend. Joost had flink ge investeert en had niet de liquiditeiten om de helft van de waarde van het bedrijf met Lisa af te rekenen.  En wat was eigenlijk de waarde van zijn bedrijf? Net als veel andere ondernemers, had Joost eigenlijk geen concreet idee van de waarde van zijn bedrijf.

 

C’est la tone qui fait la musique
De manier waarop je een scheiding bespreekbaar maakt en hoe je voorstelt om het af te wikkelen, kan al veel verschil maken voor hoe een scheiding verloopt. Joost was met enkele tips van mij op zak het gesprek aangaan met Lisa. Dat gesprek was goed verlopen. Lisa was weliswaar erg verdrietig over de beslissing van Joost, maar zijn voorstel om via een overlegscheiding naar een goede regeling voor hen beiden te zoeken met een deskundig team sprak haar aan.

 

Veel partners van ondernemers voelen zich erg onzeker in een scheiding. Zij weten dat de ondernemer zelf goed thuis is in het reilen en zeilen van de onderneming en ook vaak meerdere adviseurs om zich heen heeft. Om die reden- en omdat op zo’n moment alle ‘ zekerheden’  wegvallen- kunnen ze bang zijn om benadeeld te worden. Zoals bekend is angst een slechte raadgever en kun je door angst ook het verkeerde pad kiezen. Om die reden is het zinvol om de onzekerheid en angst van je partner serieus te nemen en te zoeken naar een manier waarop de veiligheid weer kan worden gevonden.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk
Joost en Lisa hebben ieder met hun eigen (overlegscheidings)advocaat hun wensen en grenzen besproken.  De betrokken psycholoog heeft geholpen bij het respectvol afronden van hun relatie. Daarna konden zij overgaan tot het regelen van de financiële gevolgen van de scheiding. In de tussentijd had de betrokken financieel deskundige de waarde van de onderneming in kaart gebracht, net als de verdiencapaciteit van Joost. Ook had hij een paar scenario’s uitgewerkt die zouden kunnen worden gevolgd.

 

Nadat de financieel deskundige met Lisa en Joost de cijfers had doorgenomen en de verschillende scenario’s had voorgelegd, hadden Joost en Lisa ieder met hun eigen advocaat overleg om te kijken welk scenario hun voorkeur had. Zo bereidden ze zich goed voor voor de onderhandelingen.

 

Eind goed al goed
In een slot bijeenkomst waarbij het hele team aanwezig was, werden de onderhandelingen gevoerd, de emoties in goede banen geleid en nog een ander scenario uitgewerkt. De goede voorbereiding maakte dat Joost en Lisa beiden goed hun belangen konden zien en verdedigen. De begeleiding ondersteunde dat ze daarbij met elkaar in gesprek bleven.

 

Uiteindelijk is er een regeling gekomen waarbij Joost de helft van de waarde van de onderneming in een aantal jaren in termijnen met Lisa afrekende. Lisa had het geld niet direct in één keer nodig. Deze jaarlijkse termijnen gaf Lisa naast de alimentatie – waar zijn net van rond kon komen – wat extra financiële armslag en ook de mogelijkheid om een opleiding te gaan doen. Zij hoefde niet direct meer uren te gaan werken.

 

Er was gekozen voor een afbetalingsschema waarmee Lisa in ieder geval de kosten van de opleiding kon voldoen en ook wat luxe uitgaven kon doen als zij dat wilde. Op het moment dat de betalingen zouden stoppen, zou de opleiding al ruimschoots klaar zijn en zou Lisa de gelegenheid hebben gehad om met haar nieuwe diploma op zak een serieuze functie verbetering  (met bijbehorend salaris) te kunnen krijgen.

 

Voor Joost was het afbetalingsschema zo dat hij weer rust en vertrouwen had, wetende dat hij hieraan zou kunnen voldoen, zonder dat het voortbestaan van zijn onderneming in gevaar kwam. Voor zijn zakenpartner ook een hele opluchting.

 

Aan het einde van dit traject hadden zowel Joost als Lisa bijzonder goede keuzes voor zichzelf gemaakt en ook voor elkaar en voor de onderneming. Iedereen kon weer goed door. Eind goed al goed dus.